Monica Boţa Moisin, avocat şi consultant Strategii de Sustenabilitate: „Există un Tribunal al planetei Pământ. Avocaţi şi judecători fac parte din el!”

  • Monica Boţa Moisin: „Ajungem la un paradox în societatea contemporană în care case de modă se inspiră, uneori copiază, e vorba clar de plagiat”
  • Monica Boţa Moisin: „În ultimii 20, 30 de ani, se vorbeşte foarte mult despre îngrijirea mediului, sustenabilitatea economică şi, destul de puţin, despre sustenabilitate culturală”
  • Monica Boţa Moisin: „Aceste cunoştinţe care se transmit din generaţie în generaţie, cum le menţinem în viaţă? Cum le transmitem mai departe generaţiilor viitoare?”
Urmărește
224 afișări

Invitată în emisiunea „Ochii pe mine!”, Monica Boţa Moisin – avocat şi consultant Strategii de Sustenabilitate – a vorbit despre sustenabilitatea culturală, dar şi despre cum putem proteja juridic brandurile de ţară, un subiect prea puţin adus în atenţia opiniei publice.

Şi dacă nu ai auzit până acum despre Tribunalul planetei Pământ, Monica Boţa Moisin a explicat despre ce este vorba şi ce drepturi apără. O discuţie cu cărţile pe faţă despre branduri furate, branduri pierdute şi branduri copiate.

Ce reprezintă sustenabilitate culturală?

Monica Boţa Moisin: „Cuvântul sustenabilitate în sine este susceptibil de mai multe înţelegeri ca să zicem aşa. Şi vine oarecum din vest, nu ştiu în ce măsură este un cuvânt românesc, aşa că ideea de sustenabilitate, de dezvoltate durabilă, ca să-i zicem aşa, ar fi punctul de plecare. Şi după aia, în ultimii 20, 30 de ani, se vorbeşte foarte mult despre sustenabilitatea sau îngrijirea mediului, sustenabilitatea economică, bineînţeles, sustenabilitatea socială şi destul de puţin de sustenabilitatea culturală, care pentru noi, pentru proiectul pe care îl desfăşor, înseamnă integrarea cunoştinţelor tradiţionale.

Cunoştinţele transmise din generaţie în generaţie, în diferite comunităţi, pe glob. Nu doar în România, în toate comunităţile pe care le ştim şi care există de la nivel de trib până la nivel de comunităţi globale şi statale. Aceste cunoştinţe care se transmit din generaţie în generaţie, cum le menţinem în viaţă? Cum le transmitem mai departe generaţiilor viitoare?”

Monica Boţa: „Nu ajungem în instanţă pentru că nu ne permite legea, nu avem legi”

Invitata lui Vlad Craioveanu a precizat că scopul proiectelor şi iniţiativelor sale este acelea de a educa industria modei că „nu e în regulă să furi.”

„Ajungem la un paradox în societatea contemporană în care case de modă se inspiră, uneori copiază - e vorba clar de plagiat, practic copie identică a designului respectiv. Nu se folosesc aceleaşi tehnici, nu sunt lucrate manual, sunt lucrate industrial, sunt făcute la maşină, deci se pierde şi elementul uman, conexiunea umană şi dintr-o dată se pierde şi încărcătura spirituală”, explică Monica Boţa Moisin.

Monica Boţa Moisin, despre Tribunalul planetei Pământ: „Deja are impact şi ei iau nişte decizii!”

Monica Boţa Moisin a vorbit şi despre un tribunal diferit, unul non juridic – numit Truibunalul Planetei Pământ. Cu toate acestea, şi aici, avocaţi şi judecători apără drepturile planetei şi iau decizii serioase.

„Există, nu ştiu dacă ştiai, un tribunal al planetei Pământ. E un proiect foarte interesant, merită. Da, este un tribunal al planetei Pământ şi se vorbesc despre drepturile planetei Pământ. Chiar o să avem o interacţiune în săptămânile care urmează cu acest proiect, unde s-a constituit un tribunal non-juridic, practic. Dar deja are impact şi ei iau nişte decizii. Sunt avocaţi, sunt judecători parte din acest tribunal care sunt chiar pe bune. (…) Acum, teoretic, există legi. Dacă ne uităm în legislaţia românească avem o lege care vorbeşte despre mărci tradiţionale. Ea n-a fost aplicată niciodată”, conchide invitata lui Vlad Craioveanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici