MONITORUL APĂRĂRII | Vladimir Putin avertizează SUA că un atac asupra Iranului ar avea consecinţe GRAVE

Un atac al Statelor Unite împotriva Iranului ar avea consecinţe "catastrofale", a avertizat joi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în contextul tensiunilor dintre Washington şi Teheran.

Urmărește
6445 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Vladimir Putin avertizează SUA că un atac asupra Iranului ar avea consecinţe GRAVE

Vladimir Putin avertizează SUA că un atac asupra Iranului ar avea consecinţe GRAVE

"Statele Unite afirmă că nu exclud folosirea forţei (...). Aceasta ar fi o catastrofă cel puţin pentru regiune. Ar genera o amplificare a violenţelor şi o creştere a numărului de refugiaţi", a declarat Vladimir Putin, citat de agenţia Associated Press şi de cotidianul Le Figaro.

"Consecinţele ar fi triste şi pentru cei care ar lansa o asemenea tentativă", a atras atenţia liderul de la Kremlin.

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat doborârea unei drone militare americane care ar fi pătruns în spaţiul aerian iranian, dar Comandamentul Central din SUA (CENTCOM) susţine că aparatul de zbor se afla în spaţiul aerian internaţional, deasupra Strâmtorii Hormuz.

"Iranul nu poate accepta incursiunile ilegale în spaţiul aerian sau invadarea spaţiului nostru de către un aparat de zbor străin. Invadatorii vor purta întreaga responsabilitate", a declarat Abbas Mousavi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, citat de agenţia de presă Tasnim.

Franţa şi Germania au anunţat miercuri că vor depune toate eforturile pentru evitarea unui conflict militar între Statele Unite şi Iran, avertizând că riscurile se menţin, mai ales pe fondul presiunilor exercitate de Administraţia Donald Trump. "Vrem să unificăm eforturile pentru lansarea unui proces în sensul reducerii tensiunilor. Încă avem timp şi sper că toate părţile vor da dovadă de mai mult calm. Încă există timp, dar doar puţin", a declarat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe. Jean-Yves Le Drian a explicat că ameninţarea Iranului că va depăşi limita stocurilor de uraniu stabilită prin Acordul nuclear din 2015 este îngrijorătoare, însă a atribuit o parte din vină Statelor Unite. "Noi considerăm că decizia SUA de a încălca Acordul nuclear nu este bună şi că actuala campanie de presiuni maxime contribuie la tensiuni", a subliniat ministrul francez de Externe.

La rândul său, Heiko Maas, ministrul german de Externe, aflat în vizită la Paris, a atras atenţia că "riscul izbucnirii unui război în Golf nu a fost evitat". "Trebuie să facem totul pentru a nu se ajunge la acest lucru. De aceea, vorbim cu toate părţile. Am fost în Iran, vorbim şi cu americanii. Vrem reducerea tensiunilor prin dialog. Este vremea diplomaţiei, noi avem acest angajament", a subliniat şeful diplomaţiei de la Berlin.

Planul Statelor Unite de suplimentare a efectivelor militare în Orientul Mijlociu are rolul de a genera un conflict militar cu Iranul, a acuzat marţi Administraţia Vladimir Putin, îndemnând Washingtonul şi Teheranul să dea dovadă de reticenţă. Administraţia Donald Trump a anunţat luni seară trimiterea a încă 1.000 de militari în Orientul Mijlociu, în contextul tensiunilor cu Iranul.

Nathalie Tocci, un oficial european de rang înalt, a declarat că Administraţia Donald Trump este responsabilă de amplificarea tensiunilor din Orientul Mijlociu din cauza încălcării Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. "Actuala situaţie se întâmplă dintr-un motiv care nu a fost menţionat până acum, anume faptul că Statele Unite au încălcat Planul Comun Complet de Acţiune, adică Acordul iranian. Practic, nu respectă partea lor din acord", a declarat, pentru BBC, Nathalie Tocci, consilier special al Federicăi Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. Referindu-se la atacurile care au vizat petroliere în Golful Oman, Nathalie Tocci a precizat: "Încă nu avem dovezi clare despre ce s-a întâmplat. Cred că este rezonabil ca Iranul, deşi neagă acest lucru, să le fi comis. Dar cred că este vorba de o reacţie, nu neapărat una extremă sau radicală, dar în mod clar este o reacţie la ceea ce Teheranul consideră a fi o escaladare a crizei din zona Golfului. Este o situaţie foarte periculoasă, deoarece în mod evident escaladarea conduce la riposte".

Două petroliere, unul norvegian şi altul japonez, au fost atacate săptămâna trecută în Golful Oman, la intrarea în Golful Persic, în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran. În urmă cu câteva săptămâni, alte atacuri au vizat patru nave, în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite. Statele Unite au atribuit atacurile Iranului, care a negat orice responsabilitate.

Iranul continuă să respecte Planul complet comun de acţiune (JCPOA), denumirea oficială a Acordului nuclear internaţional, a transmis Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Tratatul are rolul de a împiedica regimul de la Teheran să fabrice armament nuclear.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Taguri:
rusia,
sua,
iran

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici