,,Ochii pe mine!”. Ovidiu Raeţchi, preşedintele Comisiei de Apărare PNL: ,,E relativ uşor să destabilizezi o ţară prin propagandă anti-vaccinistă” / Despre şcoala în pandemie: ,,Categoric, este un an şcolar pierdut!”

  • Ovidiu Raeţchi: ,,Suntem responsabili să nu promovăm un vaccin care are efecte secundare, dar suntem responsabili să nu luptăm cu nişte efecte secundare fictive pentru a ne face publicitate”,
  • Ovidiu Raeţchi: ,,Asta este România! Este o ţară cu două realităţi relativ diferite. Este o ţară urbanizată, dar şi o ţară cu mari rămâneri în urmă în zonele rurale.”
  • Ovidiu Raeţchi: ,,Există grupuri de influenţă din exterior care vor folosi pandemia covid pentru a face propagandă anti-vaccinistă.”
  • Ovidiu Raeţchi, despre propaganda anti-vaccinistă: ,,UE a dat deja nişte semne în anumite direcţii şi direcţiile sunt cunoscute în Moscova şi Beijing.”
402 afișări
Imaginea articolului ,,Ochii pe mine!”. Ovidiu Raeţchi, preşedintele Comisiei de Apărare PNL: ,,E relativ uşor să destabilizezi o ţară prin propagandă anti-vaccinistă” / Despre şcoala în pandemie: ,,Categoric, este un an şcolar pierdut!”

,,Ochii pe mine!”. Ovidiu Raeţchi, preşedintele Comisiei de Apărare PNL: ,,E relativ uşor să destabilizezi o ţară prin propagandă anti-vaccinistă” / Despre şcoala în pandemie: ,,Categoric, este un an şcolar pierdut!”

Ovidiu Raeţchi, scriitor şi analist de politică externă- invitat în emisiunea ,,Ochii pe mine!” – face radiografia acestei perioade în care cuvintele Covid-19, vaccinare, imunizare au ajuns să ne definească existenţa.

Preşedintele Comisiei de Apărare PNL vorbeşte şi despre impactul antivacciniştilor în societatea românească, dar şi dacă, pe viitor, ar achiesa la privatizarea sistemului public de sănătate românesc.

,,Suntem responsabili să nu promovăm un vaccin care are efecte secundare, periculoase, dar suntem responsabili să nu luptăm cu nişte efecte secundare fictive pentru a ne face publicitate”, explică Ovidiu Raeţchi, controversata problemă a vaccinării.

Ovidiu Raeţchi: ,,Eu m-am temut că vom avea o competiţie globală prin propagandă în privinţa vaccinării”

Ovidiu Raeţchi – un susţinător vocal al Legii Vaccinării – mărturiseşte că a fost plăcut surprins în legătură cu modul în care a mers până acum procesul de vaccinare în ţara noastră. Acesta explică şi motivul pentru care propaganda anti-vacciniştilor are un impact uriaş, atât în societate, cât şi în economia unei ţări.

,,Astăzi, pe cazul Covid care este total diferit, lucrurile stau surprinzător de bine. Eu m-am temut că vom avea o competiţie globală prin propagandă în privinţa vaccinării, pentru că naţiunile care ies cel mai repede din această criză, din pandemie, din etapa de vaccinare, vor avea avantaje economice uriaşe: productivitate, turism, transporturi şi aşa mai departe.

E relativ uşor să destabilizezi o ţară prin propagandă anti-vaccinistă pentru a-ţi prioritiza ţie avantajele economice. Acest pesimism nu îl văd în realitatea de faţă. Mie mi se pare că, în general, la nivel European şi inclusiv în România, opinia publică este în acel prag pozitiv în privinţa oricărui subiect. Dacă eşti sociolog, ştii bine că dacă ieşi cu un chestionar pe stradă, indiferent ce întrebi, 20, 25, 15% în funcţie de cât de subtilă este tema, vor spune că sunt împotrivă”, conchide Ovidiu Raeţchi.

Ovidiu Raeţchi, despre antivaccinişti şi strategia UE: ,,Sunt nişte grupuri de Facebook notorii care fac propaganda respectivă”

Ovidiu Raeţchi este cel care a cerut Serviciului Român de Informaţii (SRI) să ia măsuri în ceea ce priveşgte combaterea propagandei anti-vaccin. Ce spune despre acest subiect, dar şi care este strategia Uniunii Europene în legătură cu această speţă?

,,Am spus că există grupuri de influenţă din exterior care vor folosi pandemia covid pentru a face propagandă anti-vaccinistă. Am spus că SRI-ul şi nu doar SRI-ul, toate instituţiile serioase ştiu asta şi că Uniunea Europeană a dat deja nişte semne în anumite direcţii şi direcţiile sunt cunoscute în Moscova şi Beijing.

Probabil cel mai bine ar fi ca SRI-ul să comunice pe tema asta folosind Comisia de Control din Parlament, să vină la o întâlnire cu membrii comisiei, să lase câteva informaţii să transpire în presă arătând înspre acele grupuri din România, sunt nişte grupuri de Facebook notorii care fac propaganda respectivă pentru că uneori, această indicare publică “ştim ce faceţi”, e suficientă pentru a descuraja grupurile respective să o facă. Asta a fost strategia Uniunii Europene.”

Ovidiu Raeţchi vorbeşte şi despre hibele vaccinării, mai ales în zonele rurale, acolo unde platforma de vaccinare este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire.

,,Asta este România! Este o ţară cu două realităţi relativ diferite. Este o ţară urbanizată, dar şi o ţară cu mari rămâneri în urmă în zonele rurale.”

Ce spune Ovidiu Raeţchi, despre privatizarea sistemului de sănătate românesc: ,,Ai nevoie de privatizare pentru cei care vor performanţă maximă!”

Vorbim cu Ovidiu Raeţchi şi despre sistemul de sănătate românesc, dar şi despre spitalele noastre, devenite adevărate pericole pentru pacienţi. Cum vede, pe viitor,  invitatul lui Vlad Craioveanu privatizarea sistemul public de sănătată românesc? Cine sunt marii perdanţi şi marii câştigători, în cazul în care se va ajunge la o astfel de decizie?

,,E o discuţie majoră inclusiv în Statele Unite. A fost probabil a doua sau a treia temă de luptă între democraţi şi republicani. Sigur că privatizare şi responsabilitate publică, sunt strict o problemă de procente.

Ai nevoie de responsabilitate publică pentru cei ce nu îşi pot plăti sau nu îşi pot plăti într-o anumită cantitate tratamentul.  Aici ai nevoie de privatizare pentru cei care vor performanţă maximă şi pot să îşi asume nişte costuri.

Singura noastră problemă este să găsim proporţia corectă între cele două şi să nu îi facem pe cei care nu îşi permit să plătească tratamentul să fie lipsiţi de elemente de bază din pachetul pe care şi-l asumă statul.”

Ce spune Ovidiu Raeţchi despre şcoala în pandemie

Cât despre şcoala în pandemie, Ovidiu Raeţchi este rezervat şi deloc optimist, ţinând cont de realităţile româneşti şi de şcoala veşnic ,,subfinanţată istoric, ca şi sănătatea”, după cum explică interlocutorul lui Vlad Craioveanu.

,,Vlad Craioveanu: Consideraţi anul acesta şcolar pierdut sau nu?

Ovidiu Raeţchi: Categoric, acesta este un an şcolar pierdut. Important e ce a putut familia să ofere copiilor ca alternativă în acest an pierdut. (…) În acest an, cu toate lucrurile pe care guvernele le-au învăţat, cred că educaţia şi economia vor putea să devină prioritare”, conchide Ovidiu Raeţchi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici