Video DOSAR PENAL de abuz în serviciu şi falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale privind alegerile prezidenţiale din 2009, după dezvăluirile lui Dan Andronic/ REACŢIA lui Traian Băsescu

Parchetul General anunţă că se fac cercetări pentru abuz în serviciu şi falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale, ca urmare a dezvăluirilor lui Dan Andronic privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Urmărește
19093 afișări

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, după începerea anchetei în cazul alegerilor din 2009, că Parchetul General a făcut un joc, blocând verificările comisie parlamentare. Băsescu spune că în cadrul anchetei ar trebui audiaţi toţi cei care erau la Oprea acasă în noaptea alegerilor.

”Ştiu sigur că, în conformitate cu decizii ale CCR, o comisie parlamentară nu poate obliga pe cineva să se prezinte în faţa ei. Problema este că, din punct de vedere eficienţă, cei care sunt în Parchet, la servicii puteau foarte bine să nu se prezinte. Din acest motiv eu am susţinut la un moment dat că ar fi bine să fie o anchetă a Parchetului. Acum însă momentul în care au anunţat începerea unei anchete la parchet mi se pare nepotrivit, pentru că ştim cu toţii că în momentul în care parchetul preia o anchetă, trebuie să înceteze ancheta parlamentară. Se pare că Parchetul General a făcut nişte jocuri: după ce s-a votat înfiinţarea comisiei au anunţat că încep o anchetă, deci este clar că a fost blocată comisia parlamentară”, a declarat Traian Băsescu.

El a mai afirmat că a cerut o anchetă a procurorilor din prima zi.

”Nu s-a întâmplat nimic. Reacţia a apărut abia azi. Deci e clar că e un joc”, a mai spus Băsescu.

Fostul preşedinte al României a declarat că speră ca ancheta procurorilor să confirme ceea ce a confirmat renumărarea voturilor nule, anume, din 134.000 de voturi nule, s-a constatat că i se furaseră 3000 de voturi.

”Sper ca această anchetă să reuşească să afle şi câte voturi s-au furat dintre cele declarate valabile în defavoarea mea”, a adăugat Băsescu.

Fostul şef al statului a fost întrebat dacă procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ar putea fi chemată la audierile procurorilor.

”Nu ştiu, acum eu ce să spun? Procurorul general sau procurorul de caz va avea decizia. De bună seamă, cei care au fost la Oprea în casă ar trebui să fie chemaţi să spună de ce erau acolo pentru că ei erau în timpul serviciului, într-un moment critic al alegerilor, perioada de numărare a voturilor şi de transport a sacilor cu buletine de vot către Birourile electorale judeţene. Deci trebuiau să fie la post la serviciu în biroul lor conectaţi la toate realităţile în caz că se întâmplau incidente şi nu la Oprea la cină. La cină cam târzie ce-i drept, că înţeleg că au început după ora zece”, a afirmat Băsescu.

El a mai spus că s-a obişnuit să fie chemat la audieri în fiecare săptămână, aşa că e un exerciţiu cu care s-a obişnuit.

Parchetul General a anunţat că se fac cercetări pentru abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, ca urmare a dezvăluirilor lui Dan Andronic privind alegerile prezidenţiale din 2009. Jurnalistul a publicat un articol în evz.ro, în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

"În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic şi conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege", transmite Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ponta: O anchetă a Parchetului privind alegerile din 2009 , un abuz, o şmecherie a lui Lazăr

Fostul premier Victor Ponta a declarat, luni, că deschiderea unei anchete privind alegerile din 2009 de către Parchetul General este „un abuz” şi o „şemecherie” prin care Augustin Lazăr ar vrea să blocheze ancheta.

"Astea sunt de-ale lui Negulescu. Adică să blocheze comisia se face el că cercetează. Domnul Lazăr... cred că nu are curaj să treacă pe acceaşi stradă cu doamna Kovesi. Mie asta mi se pare un abuz şi o şmecherie tipică, ştiţi, domnul Lazăr este un şmecher, aşa, că îl cunosc de mult timp. Este o şmecherie ca să blocheze comisia", a declarat deputatul PSD Victor Ponta, solicitat să comenteze anunţul procurorului general care a spus că ar putea să înceapă o anchetă privind alegerile din anul 2009.

Victor Ponta a afirmat că înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă este "o idee foarte bună".

"Cred că Parlamentul în România trebuie să fie mai puternic şi mai respectat şi să se facă. Opinia mea este că absolut orice cetăţean al acestei ţări este obligat să se prezinte în faţa unei comisii de anchetă parlamentară", a spus Ponta, precizând că dacă va fi chemat la audieri în cadrul comisiei parlamentare de anchetă se va prezenta, chiar dacă nu ştie prea multe.

PSD şi ALDE au cerut anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor şi persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici