- Home
- Stirile zilei
- BUCUREŞTI, (03.10.2017, 11:17)
- Mona Scarisoreanu
Primele explicaţii ale Ministerului de Finanţe pentru creşterea ROBOR. Ce a discutat Mişa cu Isărescu/ Indicele îşi continuă ascensiunea şi ajunge marţi la 1,8%, cu 5,2% peste nivelul de luni
Indicele ROBOR cu scandenţă la trei luni a ajuns marţi la 1,8%, ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa fiind prezent în această dimineaţă la şedinţa BNR, acolo unde s-a discutat despre explozia din ultima perioadă a acestui indicator. „Este o problemă de lichiditate apărută în piaţă şi are mai mulţi factori, mulţi dintre ei foarte tehnici", a explicat Mişa la finalul întrevederii de la BNR, care a evitat, însă, să precizeze cum va fi oprită creşterea care i-a alarmat pe românii cu credite în lei. „Măsurile concrete care vor fi luate pentru reglarea pieţei o să le comunice guvernatorul BNR", a răspuns ministrul de Finanţe întrebărilor jurnaliştilor.
Urmărește
6058 afișări
Ministrul Finanţelor, la şedinţa BNR unde se discută şi despre ROBOR
„Obiectivul întâlnirii a fost să întărim elementele de stabilitate, să vedem care sunt soluţiile de lichiditate şi o împletire mai bună a politicilor fiscale cu politica monetară a BNR, pentru a preîntâmpina alte probleme, deşi având în vedere că există o piaţă în continuă evoluţie, se pot înregistra şi astfel de evoluţii. Problema este de lichidităţi", a spus Ionuţ Mişa după participarea la şedinţa BNR.
Şeful de la Finanţe a precizat că a mers la reuniunea de la BNR pentru a discuta „strict tehnic" situaţia existentă astăzi pe piaţă şi îngrijorările produse de creşterea ROBOR, iar întrebat despre soluţii Mişa a replicat că ele „cu siguranţă există" şi că doar pe baza unor discuţii „s-au produs nişte efecte pozitive", iar dobânda overnight a scăzut.
Întrebat despre măsurile concrete care vor fi luate pentru a stopa creşterea ROBOR, ministrul de Finanţe a răspuns că acestea vor fi comunicate de guvernatorul BNR în curând într-o conferinţă de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
-
Gigantul francez al produselor de lux LVMH a redevenit cea mai valoroasă companiei din Europa după ce a depăşit Novo Nordisk
-
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: încă 150 de milioane de euro investiţi în sectorul energetic românesc
„Este o problemă de lichiditate apărută în piaţă şi are mai mulţi factori. Mulţi dintre ei foarte tehnici, v-am explicat cam care sunt elementele. În practică ştiţi foarte bine că sunt elemente care ţin de schimbul care se realizează între băncile active în piaţă, la rata de dobândă cu care se realizează aceste schimburi. Indiscutabil că au avut influenţă şi încasările realizate de Ministerul de Finanţe, cred că aţi observat că ANAF a ajuns la o rată de încasare de peste 97%. (...) Sunt multe elemenete legate şi de modul în care se cheltuie banii publici", a mai spus Mişa.
„Domnul ministru este acum la şedinţa de la BNR. A plecat în jurul orei 10 de la minister. Până la acea ora nu se ştia exact dacă va participa sau nu la şedinţă", au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul ministerului.
Marţi, pe 3 octombrie, Consiliul de Administraţie al BNR are şedinţă de politică monetară, unde se va discuta, printre altele despre inflaţie şi despre creşterea ROBOR.
Primul ministru Mihai Tudose a declarat recent că : „ROBOR – aici, sincer, cred că colegii noştri de la BNR au fost un pic plecaţi de acasă. Pentru că ăsta era rolul BNR să aibă grijă să nu crească. BNR trebuie să reglementeze. Şi ar trebui să intervină".
„Nu am avut o discuţie cu guvernatorul şi s-ar putea să am o discuţie săptămâna viitoare, pentru că chiar vreau să îl întreb pe guvernator dacă domnul Vasilescu chiar reprezintă BNR când iese cu declaraţii. Dacă vorbeşte în nume propriu, e problema domniei lui, dar să-şi pună tricou pe care să scrie privat. Dacă iese în tricou cu BNR, avem altă discuţie. Dar măcar să ştim: mai e Banca Naţională a României sau e o structură de zei care se ocupă de propria lor existenţă, foarte bună de altfel”, a mai declarat premierul.
De ce a explodat ROBOR, indicele care dă frisoane românilor cu credite în lei. Explicaţiile economiştilor şi nervozitatea Guvernului
Indicele Robor cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut vineri la 1,58%, maximumul din ultimii doi ani şi jumătate. Economiştii spun că o cauză este retragerea unei lichidităţi importante din piaţă. De la nivelul Guvernului, lucurile se văd altfel. Premierul Tudose spune că BNR nu a avut grijă de Robor.
Principala cauză a creşterii Robor din ultima perioadă a fost retragerea unei lichidităţi importante din piaţă, explică Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, în cadrul emisiunii ZF Live.
„Sunt două categorii de factori care explică această creştere: factori fundamentali, care ţin de inflaţie, care creşte, şi va creşte foarte rapid în perioada următoare. Avem 1,2% inflaţie la finalul lunii august, dar ne aşteptăm până la finalul anului la o inflaţie de 2,4%, iar anul viitor probabil vom sări de 3,5% în primul trimestru, în condiţiile în care au fost creşteri de accize, creşteri de preţuri la energie, electricitate, gaze. Cu o inflaţie de peste 3% în prima parte a anului, cred că toată lumea trebuie să înţeleagă să nu stăm cu dobânzile Robor sub 1%”.
Ionuţ Dumitru explică şi a doua categorie de factori, cei conjuncturali, care au precipitat tendinţa de creştere a Robor. ”Această creştere a fost accelerată şi precipitată de faptul că în ultima perioadă excesul de lichiditate pe care îl aveam în piaţa monetară a scăzut foarte mult, pentru că s-au făcut plăţi foarte mari de către companiile de stat către bugetul statului, acei bani evident fiind în piaţa monetară, în depozite bancare, iar acum nu mai sunt, sunt în conturile ministerului de Finanţe, ceea ce a diminuat lichiditatea pe care o aveam în sistemul bancar”.
Economistul şef al Raiffeisen susţine că este foarte important să reţinem că inflaţia creşte, iar acesta este factorul fundamental care explică creşterea. „Nu e anormal să ai un Robor care să conveargă înspre direcţia pe care inflaţia o dă, ci mai degrabă e anormal că fost dobânzile au extrem de mici în ultimii ani”, a mai spus el.
Tudose: „N-am furat banii altcuiva”
Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, că rolul Băcii Naţionale era să aibă grijă să nu crească indicele ROBOR, Tudose precizând că intenţionează să aibă o discuţie pe această temă cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cursul săptămânii viitoare.
„Cred că colegii noştri de la Banca Naţională au fost puţin plecaţi de acasă fiindcă ăsta era rolul BNR: să nu crească şi să nu lase nişte actori să se joace pe această temă”, a declarat prim-ministrul.
Invitat să comenteze afirmaţiile potrivit cărora creşterea indicelui ROBOR ar fi fost provocată şi de preluarea la buget a profitului companiilor de stat, Tudose a răspuns: „Cred că glumiţi! Ne-am luat banii, cum adică? Erau banii noştri, Dumnezeule, banii statului! N-am furat banii altcuiva”.
Totodată, Tudose a anunţat că intenţionează să aibă o discuţie săptămâna viitoare cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, inclusiv pe tema declaraţiilor recente ale lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului.
„S-ar putea să am o discuţie săptămâna viitoare pentru că vreau să-l întreb pe domnul guvernator dacă domnul Vasilescu reprezintă Banca Naţională când iese cu asemenea declaraţii. Dacă vorbeşte în nume propriu, e problema dumnealui, dar să-şi pună un tricou pe care scrie «privat». Dacă iese cu tricou BNR, să ştim dacă mai este o structură a României sau o structură de zei care se ocupă de propria lor existenţă. Foarte bună, de altfel...”, a mai spus Tudose.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut vineri la 1,58%, faţă de nivelul de 1,46% înregistrat cu o zi înainte şi 1,11% înregistrat luni, 25 septembrie, conform informaţiilor BNR.
De asemenea, indicele ROBOR la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 1,69%, de la 1,57% cât a fost cotat pe 28 septembrie.
La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului acestui an la 0,87%.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.
"Domnul ministru este acum la şedinţa de la BNR. A plecat în jurul orei 10 de la minister. Până la acea ora nu se ştia exact dacă va participa sau nu la şedinţă", au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul ministerului.
Marţi, pe 3 octombrie, Consiliul de Administraţie al BNR are şedinţă de politică monetară, unde se va discuta, printre altele despre inflaţie şi despre creşterea ROBOR.
Indicele Robor cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat marţi la 1,8%, de la 1,71% ieri.
Indicele a depăşit astfel dobânda de politică monetară a BNR, de 1,75%
La începutul lunii septembrie, indicele era cotat la 0,92 %.
Şi indicele Robor la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a ajuns marţi la 1,89%, faţă de 1,78% cu o zi în urmă.
Ascensiunea rapidă a Robor este pusă de analişti pe seama restrângerii lichidităţii din piaţă, dar şi a anticipaţiilor inflaţioniste şi de înăsprire a politicii monetare a BNR, care se întruneşte pentru o nouă decizie astăzi. Un alt factor care a determinat creşterea dobânzilor au fost intervenţiile BNR pe piaţa valutară pentru menţinerea cursului, în condiţiile în care leul s-a menţinut stabil, în timp ce monedele din regiune s-au depreciat alert.
Creşterea Robor a fost mai accelerată în septembrie, după mai multe luni de stabilitate.
Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. El se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.
Reamintim că, primul ministru, Mihai Tudose, a declarat recent că : „ROBOR – aici, sincer, cred că colegii noştri de la BNR au fost un pic plecaţi de acasă. Pentru că ăsta era rolul BNR să aibă grijă să nu crească. BNR trebuie să reglementeze. Şi ar trebui să intervină".
”Nu am avut o discuţie cu guvernatorul şi s-ar putea să am o discuţie săptămâna viitoare, pentru că chiar vreau să îl întreb pe guvernator dacă domnul Vasilescu chiar reprezintă BNR când iese cu declaraţii. Dacă vorbeşte în nume propriu, e problema domniei lui, dar să-şi pună tricou pe care să scrie privat. Dacă iese în tricou cu BNR, avem altă discuţie. Dar măcar să ştim: mai e Banca Naţională a României sau e o structură de zei care se ocupă de propria lor existenţă, foarte bună de altfel”, a mai declarat premierul.
Citește pe alephnews.ro: Viktor Orbán blochează aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Ce soluții are UE
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Cea mai cunoscută fotografie cu Mihai Eminescu. A fost făcuta la Praga și a devenit „imaginea” poetului
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:03
-
astăzi, 19:39
Mii de persoane protestează la Washington înainte de învestirea lui Trump