Rusia urmează să redeschidă aeroportul din Ghelendjik, un oraș turistic de la Marea Neagră, care fusese închis în 2022 din motive de securitate, după începerea conflictului din Ucraina.
Volodimir Zelenski o retrage pe Oksana Markarova din funcția de ambasador al Ucrainei la Washington, după ce aceasta a fost criticată dur de republicani pentru presupusa susținere a democraților în alegerile din noiembrie.
Schimbarea vine într-un moment critic al războiului, când trupele ruse avansează pe un front de 600 de mile și au lansat cel mai mare atac aerian de la începutul invaziei – 728 de drone Shahed și 13 rachete.
Markarova a fost criticată de lideri republicani, inclusiv de președintele Camerei Mike Johnson, care a acuzat-o că a organizat vizite fără să invite republicani și că a fost prea apropiată de administrația Biden.
Armata SUA vrea să cumpere de patru ori mai multe rachete Patriot în 2026 pentru a reface stocurile epuizate de sprijinul acordat Ucrainei și de conflictele din Orientul Mijlociu.
Kremlinul a transmis că răspunde cu „calm” criticilor dure lansate de Donald Trump la adresa lui Vladimir Putin, subliniind dorința de a menține dialogul cu Washingtonul.
Președintele Volodimir Zelenski a sosit la Roma, miercuri, și urmează să se întâlnească cu Papa Leon al XIV-lea, a raportat postul de televiziune Suspilne, citând purtătorul de cuvânt al președinției.
Patru dosare vizând încălcarea drepturilor omului, printre care doborârea Malaysian Airlines, care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur
Ucraina a suferit cel mai mare atac aerian de la începutul invaziei rusești pe scară largă, cu cel puțin șase civili uciși și 39 răniți în mai multe regiuni în ultimele 24 de ore, au declarat oficialii ucraineni pe 9 iulie.
Cancelarul german Friedrich Merz a promis să mențină sprijinul pentru Ucraina „chiar și împotriva presiunii stângii politice și a dreptei pro-ruse din această cameră”.
Yevgeny Primakov, șeful Rossotrudnichestvo, agenția rusă pentru ajutor extern și promovarea culturii, a declarat că Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei elaborează în prezent un proiect de lege care ar stabili un cadru formal pentru eforturile de dezvoltare internațională.
Președintele Volodimir Zelenski a sosit la Roma pe 9 iulie și urmează să se întâlnească cu Papa Leo al XIV-lea, a raportat postul de televiziune Suspilne, citând purtătorul de cuvânt al președinției.
„Desigur, livrările către Ucraina au fost reluate. Președintele a fost foarte clar în privința asta”, a declarat Tammy Bruce, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, în cadrul unei conferințe de presă din 8 iulie.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, declară miercuri că cel mai mare atac nocturn cu drone al Rusiei asupra Ucrainei a demonstrat necesitatea unor sancțiuni „înțepătoare” împotriva Rusiei și a unor măsuri punitive suplimentare asupra petrolului rusesc.
Rusia au lansat un număr record 728 de drone asupra Ucrainei în noaptea de marți spre miercuri, au anunțat forțele aeriene ucrainene, potrivit Reuters. De asemenea, au fost lansate 13 rachete.
„I-am spus lui Putin: «Dacă intri în Ucraina, voi bombarda Moscova până la refuz. Îți spun că nu am de ales»”, a declarat Donald Trump unui grup de donatori în 2024, potrivit CNN.
Numărul include 1.050 de victime suferite de forțele ruse doar în ultima zi.
Rusia a lansat un alt atac masiv cu rachete și drone în noaptea de 9 iulie, vizând orașe ucrainene, inclusiv în regiunile din extremitatea vestică a țării, situate la sute de kilometri de linia frontului.
Explozia a zguduit Kievul în jurul miezului nopții pe 9 iulie, potrivit jurnaliștilor Kyiv Independent aflați la fața locului. Primarul Vitali Klitschko a anunțat că dronele rusești atacau centrul orașului și că apărarea aeriană doborâse țintele.
Forțele aeriene ucrainene au raportat că zeci de drone de atac rusești și rachete balistice ținteau și regiunile din extremitatea vestică a Ucrainei, cu alerte privind drone care se apropiau de orașele vestice Lutsk, Lviv, Khmelnytskyi și Ternopil.
Cel puțin o persoană a fost rănită în timpul atacului, o femeie suferind o fractură la piept în orașul Brovary din regiunea Kiev, a raportat administrația militară regională.
Uniunea Europeană ia în considerare înființarea unui fond pentru Ucraina în valoare de 100 de miliarde de euro (117 miliarde de dolari) în următorul buget al UE pe șapte ani, a raportat Bloomberg pe 8 iulie, citând surse familiarizate cu propunerea.
Dacă va fi aprobat, ar fi prima dată când Trump trimite un pachet important de ajutor militar la Kiev care nu a fost aprobat anterior de Joe Biden.
Pachetele 15, 16 și 17 de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei sunt acum „pe deplin eficiente în Ucraina”, a anunțat președintele Volodimir Zelenski pe 8 iulie.