România, „îndrăzneaţă” la Berlinale 2019: Regizorul Marius Olteanu, prezent cu lungmetrajul „Monştri”

„The Kindness of Strangers", de Lone Scherfig, un lungmetraj aparent apolitic, care explorează temele nedreptăţii şi inechităţii, a deschis cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, potrivit Reuters

Urmărește
398 afișări
Imaginea articolului România, „îndrăzneaţă” la Berlinale 2019: Regizorul Marius Olteanu, prezent cu lungmetrajul „Monştri”

Festivalul de Film de la Berlin 2019 s-a deschis cu poveşti despre putere şi nedreptate

Filmul din deschiderea Berlinalei 2019 prezintă povestea unei mame sărace (Zoe Kazan), care fuge cu copiii ei la New York, pentru a scăpa de un soţ violent, şi a unui poliţist care încearcă să o găsească.

Dieter Kosslick, care, anul acesta, se retrage din funcţia de director al Berlinalei după 18 ediţii, a declarat, joi, în deschiderea evenimentului că selecţia de producţii din 2019 se poate descrie prin cuvintele "chestiunile personale sunt politice".

Motto-ul a fost şi al filmului de deschidere. „Personajele nu sunt fiinţe politice, dar combinaţia dintre un New York luxuriant şi supa săracului este, sper, o modalitate de a aborda chestiuni politice într-o manieră intimă", a declarat regizoarea daneză Lone Scherfig după proiecţia filmului.

Lungmetrajul lui Scherfig este unul dintre cele 17 care concurează pentru mult râvnitul Urs de Aur, acordat anul acesta de un juriu format din regizorul chilian Sebastián Lelio, producătoarea de film şi actriţa britanică Trudie Styler, criticul de film american Justin Chang, actriţa germană Sandra Hüller şi curatorul şi scriitorul american Rajendra Roy şi prezidat de actriţa franceză Juliette Binoche.

Într-o conferinţă de presă dedicată juriului, Binoche a vorbit despre rolul cinematografiei într-o lume divizată, măcinată de crize şi l-a lăudat pe Kosslick pentru o selecţie în care majoritatea regizorilor sunt femei.

În deschiderea oficială a evenimentului, de joi seară, Dieter Kosslick, aflat pe scenă pentru a le ura bun venit starurilor internaţionale, cineaştilor şi cinefililor, a fost primit cu lungi ovaţii.

Ceremonia de deschidere a inclus o serenadă în stilul anilor 1920 dedicată lui Kosslick, vizibil emoţionat, de cântăreţul german Max Raabe şi artista Anke Engelke, gazda evenimentului.

Anul viitor, festivalul îi va avea ca directori pe scriitorul şi jurnalistul italian Carlo Chatrian şi Mariette Rissenbeek, director German Films.

La ceremonia de joi seară au participat vedete precum actriţa Andie MacDowell, regizorii Fatih Akin, Jonas Dassler, Wim Wenders, Rosa von Praunheim, Detlev Buck, actriţele Andrea Riseborough, Paula Beer, Meret Becker, Heike Makatsch, Udo Kier, David Kross, Franz Rogowski şi Lars Eidinger.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin are loc în perioada 7 - 17 februarie.

România este prezentă la eveniment cu un singur lungmetraj, „Monştri.", semnat de regizorul Marius Olteanu şi inclus în secţiunea necompetiţională Forum, considerată cea mai îndrăzneaţă a Berlinalei şi care prezintă proiecte experimentale, punând accent pe avangardă, eseuri, reportaje politice, peisaje cinematografice încă necunoscute. Deşi Forum este o secţiune necompetiţională, „Monştri." este eligibil pentru premiul pentru debut acordat la Berlinale. Acest trofeu poate fi acordat unei producţii de debut din competiţia internaţională, precum şi din secţiunile Forum, Panorama, Perspektive Deutsches Kino şi Generation.

Anul trecut, premiul Ursul de Aur i-a revenit lungmetrajului „Nu mă atinge-mă/ Touch me not", al regizoarei Adina Pintilie, care a primit şi trofeul pentru cel mai bun film de debut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici