SCUTUL ANTIRACHETĂ este funcţional. Baza de la Deveselu a fost finalizată. Ministrul Afacerilor Externe: Este un moment important pentru România, SUA şi NATO. Klemm: Scutul nu e o ameninţare pentru Rusia - GALERIE FOTO

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, vineri, capabilitatea tehnică a scutului antirachetă de la baza Deveselu, subliniind componenta defensivă a acestuia şi precizând că este un moment important pentru România, pentru parteneriatul strategic cu SUA şi pentru NATO.

Urmărește
6082 afișări
Imaginea articolului SCUTUL ANTIRACHETĂ este funcţional. Baza de la Deveselu a fost finalizată. Ministrul Afacerilor Externe: Este un moment important pentru România, SUA şi NATO. Klemm: Scutul nu e o ameninţare pentru Rusia - GALERIE FOTO

Baza de la Deveselu a fost finalizată. Scutul antirachetă este funcţional. Ministrul Afacerilor Externe: Este un moment important pentru România, SUA şi NATO - GALERIE FOTO

UPDATE 13:20 - Klemm: Scutul antirachetă, exemplu că relaţia România-SUA e deosebită. Nu e o ameninţare pentru Rusia

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a subliniat, cu prilejul marcării capabilităţii tehnice a scutului antirachetă de la Deveselu, că sistemul a fost construit pentru a contracara ameninţările din afara Europei, nu este îndreptat împotriva Rusiei şi e cel mai bun exemplu al relaţiilor bilaterale deosebite.

TITLURILE ZILEI

"Aş vrea să clarific pentru ce anume a fost construit acest sistem antirachetă şi, mai important, pentru ce nu a fost construit. În primul rând, sistemul antirachetă de la Deveselu este menit să contracareze ameninţările venite din afara Europei. Aşa cum a spus şi domnul ministru Lazăr Comănescu, nu este, repet, nu este, îndreptat împotriva Rusiei şi nici nu deţine capabilităţi menite să ameninţe Rusia", a subliniat ambasadorul SUA la Bucureşti Hans Klemm, în cadrul unui eveniment special organizat de MAE pentru a marca capabilitatea tehnică a facilităţii antirachetă de la baza Deveselu.

GALERIE FOTO

Hans Klemm a afirmat că acest lucru a fost explicat şi Federaţiei Ruse, anterior, în repetate rânduri.

Ambasadorul SUA la Bucureşti a declarat că toate construcţile militare majore ale facilităţii antirachetă de la Deveselu au fost finalizate, sunt operaţionale şi au fost realizate cu un buget mai mic decât cel prevăzut.

În discursul său, Hans Klemm a recunoscut eforturile celor care au contribuit la realizarea capabilităţii tehnice a scutului antirachetă, ale fostului ministru de Externe Bogdan Aurescu, precum şi ale oficialilor americani şi români, care "au muncit neîntrerupt pentru a se asigura că lucrările de construcţiie ale sistemului antirachetă vor fi finalizate la timp".

Potrivit ambasadorului SUA la Bucureşti, celebrarea "pietrei  de hotar" a scutului antirachetă de la Deveselu, faza a doua a Abordării Europene Adaptative în Etape, este "cel mai bun exemplu al faptului să relaţiile bilaterale militare dintre SUA şi România sunt deosebite".

Marcarea capabilităţii tehnice a facilităţii antirachetă de la baza Deveselu arată, potrivit, lui Hans Klemm, faptul că în cadrul NATO, atunci când partenerii lucrează împreună, "cu profesionalism şi determinare, nimic nu este imposibil de realizat".

Lazăr Comănescu a declarat, în cadrul unui eveniment special organizat de MAE prin care se marchează capabilitatea tehnică a facilităţii antirachetă de la baza Deveselu, că finalizarea scutului a presupus un efort instituţional complex.

Din perspectiva României, participarea la sistemul antirachetă reprezintă un angajament strategic, susţinut de întreaga clasă politică şi de opinia publică, a spus Comănescu, subliniind că este un moment de maximă importanţă pentru România, SUA şi NATO.

Ministrul Afacerilor Externe a adăugat că scutul de la Deveselul este o dovadă de consolidare a parteneriatului strategic România-SUA, "parteneriat pe care îl vrem extins şi în alte domenii, mai ales cel economic".

Comănescu a reafirmat "caracterul exclusiv defensiv al scutului antirachetă", precizând că acesta nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse şi va fi utilizat doar în scopuri defensive, în faţa ameninţărilor din afara continentului.

"Acesta reflectă nivelul superior al relaţiei bilaterale cu SUA, la aniversarea a 135 de ani de relaţii bilaterale şi consolidează, în acelaşi timp, profilul României în cadrul NATO. Ne bucurăm, astfel, de o excelentă materializare a dimensiunii de securitate a parteneriatului strategic româno-american pe care o dorim extinsă şi în celelalte domenii, cu precădere, în cel economic", a declarat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

Mnistrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, găzduieşte vineri, la sediul MAE, ceremonia de declarare a capabilităţii tehnice a facilităţii antirachetă Aegis Ashore din cadrul Bazei militare de la Deveselu. La eveniment participă ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm; directorul Agenţiei, pentru Apărarea Antirachetă a SUA, viceamiralul James D. Syring; asistentul Secretarului General al NATO, Patrick Auroy.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici