Se pregătesc schimbări pe piaţa securităţii private: roboţi în locul agenţilor de pază? - Silvian Pena, CEO al GuardOne: „Gândiţi-vă că, robotul meu, la care lucrez, va putea să muncească 22 de ore şi să nu încalce legislaţia muncii!”

  • Silvian Pena: „Am şi un proiect interesant, nu doar pentru industria de securitate. Este vorba de introducerea de roboţi. În acest moment, am un roboţel, că are un metru înălţime”
  • Silvian Pena: „Securitatea a trecut la un alt nivel. Poate, o altă ramură a securităţii private este securitatea cibernetică”.
  • Silvian Pena: „În 2020, vorbim despre 90.408 agenţi de securitate, la care se adaugă 8.555 de angajaţi personal tehnic, din care mai mult de jumătate sunt ingineri în sisteme de securitate”.
  • Silvian Pena: „Cifra de afaceri a industriei a fost de aproape 1 miliard de euro. În anul 2020, agenţii de securitate şi de intervenţie au predat organelor de poliţie un număr de 23.581 de răufăcători”.
Urmărește
1119 afișări
Imaginea articolului Se pregătesc schimbări pe piaţa securităţii private: roboţi în locul agenţilor de pază? - Silvian Pena, CEO al GuardOne: „Gândiţi-vă că, robotul meu, la care lucrez, va putea să muncească 22 de ore şi să nu încalce legislaţia muncii!”

Se pregătesc schimbări pe piaţa securităţii private: roboţi în locul agenţilor de pază? - Silvian Pena, CEO al GuardOne: „Gândiţi-vă că, robotul meu, la care lucrez, va putea să muncească 22 de ore şi să nu încalce legislaţia muncii!”

Invitat în emisiunea InSecuritate, de la Aleph News, Silvian Pena, CEO al GuardOne, a făcut o radiografie a ceea ce înseamnă, la ora actuală, implicaţiile, costurile, strategiile şi ameninţările securităţii private în România.

Invitatul lui Bogdan Nicolae a devoalat faptul că, în anul 2020, agenţii de securitate şi de intervenţie au predat poliţiştilor un număr de 23.581 de hoţi, ajutând în acest fel la rezolvarea unor speţe.

Acesta susţine însă că, la ora actuală, Legea securităţii private interzice clar desfăşurarea activităţilor de supraveghere operativă. 

„Pentru acest lucru sunt firmele de detectivi particulari care au o licenţă specială, cu obiect unic de activitate”, precizează Silvian Pena.

Silvian Pena: ,,Evoluţia tehnologică are un alt ritm de dezvoltare şi sunt lucruri care trebuie upgradate”

Silvian Pena, CEO al GuardOne, susţine că dezvoltarea tehnologiei i-a forţat să investească mai mult în aparatură performantă. Recunoaşte însă că Legea securităţii private este depăşită de ritmul alert al evoluţiei tehnologice cu care trebuie să ţină pasul.

 „Serviciile de pază în România şi în alte ţări din Europa sunt reglementate. Firmele de pază din România au nevoie de o licenţă pentru funcţionare. Sunt două tipuri de licenţă: una pentru serviciul de pază propriu-zis şi o altă licenţă pentru serviciul tehnic, adică acele sisteme electronice de avertizare la efracţie, acele camere de luat vederi pe care le vedeţi peste tot în oraş, sistemele de control acces, toate aceste lucruri sunt reglementate destul de bine din 2003. (...) Legea securităţii private, respectiv Legea 333/2003, în momentul acesta este puţin depăşită. În primul rând, evoluţia tehnologică are un alt ritm de dezvoltare şi sunt lucruri care trebuie upgradate. Chiar în aceste zile, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, există o iniţiativă de revizuire.”

Silvian Pena: ,,Am în jur de 1.000 de camere de luat vederi pe care le supraveghez în dispecerat”

Invitatul lui Bogdan Nicolae ne dezvăluie detalii despre proiectul său, interesant nu doar pentru industria de securitate, şi anume lucrul cu roboţi. Acesta argumentează şi care sunt motivele pentru care, pe viitor, roboţii ar fi preferabili agenţilor de pază în domeniul securităţii private.

Dincolo de planurile pe care le are în zona de tehnologie şi de robotizare, Silvian Pena mărturiseşte că marea carenţă – pentru care caută soluţii – este faptul că, pe piaţa securităţii private, nu există sindicate care să-i apere pe angajaţi.

„Lucrurile au evoluat atât de mult în ultimii ani, în special sistemele video pentru că eu, în momentul ăsta, am în jur de 1.000 de camere de luat vederi pe care le supraveghez în dispecerat. Nu aş putea să fiu eficient probabil, nici cu 10-15 dispeceri. Dar, în spatele acestor dispeceri, eu am două programe software de analiză video. Sunt nişte funcţii logice prestabilite şi, când se încalcă, îl atenţionează pe dispecerul care tratează evenimentul respectiv.”

Silvian Pena: ,,Am un proiect pentru patronat, să acordăm consultanţă juridică agenţilor de securitate ale căror drepturi au fost încălcate”

„Tehnologia ne va uşura munca şi ne-o va îmbunătăţi. Gândiţi-vă că robotul meu la care lucrez va putea să lucreze, să spun 22 de ore, cât îl ţine bateria şi să nu încalce legislaţia muncii. Zi de zi, 22 de ore. Un aspect pe care nu l-am atins, că aţi amintit de drepturile roboţilor... În momentul ăsta, pe piaţa securităţii private nu există sindicate ale angajaţilor. Ar fi chiar un obiectiv al patronatului de a dezvolta un sindicat care să ajute la echilibrarea forţelor de pe piaţă. Eu chiar am un proiect pentru patronat să acordăm consultanţă juridică agenţilor de securitate ale căror drepturi au fost încălcate.”

Silvian Pena: ,,În acest moment, am un roboţel care are un metru înălţime”

„Sunt 1.570 de firme de pază şi protecţie, licenţiate să-şi    desfăşoare activitatea, din care 87% au sub 100 de angajaţi. Asta înseamnă că 1.367 de firme au (n.r. fiecare) sub 100 de angajaţi. Compania mea are în jur de 800 de angajaţi. Acum, fiecare companie şi-a ales un program de dezvoltare strategică. Eu am optat pentru implementarea unor tehnologii care să-mi permită reducerea numărului de agenţi de securitate. Vă povesteam mai devreme despre acele software de analiză video, dar în acelaşi timp am şi un proiect interesant nu doar pentru industria de securitate. Este vorba de introducerea de roboţi. În acest moment, am un roboţel, că are un metru înălţime. Important este că, pe această platformă, dezvoltată în Germania, noi dezvoltăm local o platformă software care poate fi apoi multiplicată”, mărturiseşte invitatul lui Bogdan Nicolae.

Silvian Pena: ,,Nu cred că a fost o afacere pentru firmele private campania electorală”

Partidele politice angajează servicii din sfera securităţii private şi în afara sau doar în timpul campaniilor electorale? Mai exact, sunt firmele de securitate privată din România împinse spre spionarea adversarilor politici?

Silvian Pena: „Eu, personal, am evitat să mă implic politic în campania electorală, dar nu cred că a fost o afacere pentru firmele private campania electorală.”

Bogdan Nicolae: „Au fost cazuri de companii de securitate privată care au dat curs unor invitaţii din partea partidelor?”

Silvian Pena: „Lucrurile astea sunt publice, nu vreau să le spun acum. Da, au fost cazuri”, conchide Silvian Pena, invitat în emisiunea InSecuritate, de la Aleph News. 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici