- Home
- Stirile zilei
- (01.02.2022, 15:04)
- Mara Raducanu
CINE STĂ ÎN CALEA VISULUI GEOPOLITIC AL LUI PUTIN? Nina Kuryata, expert media la Kiev: „Dacă va începe o confruntare militară extinsă, nu se va termina în Ucraina. Rusia este întotdeauna o sursă de tensiune, o sursă de anxietate!”
- Nina Kuryata: „Ucraina exportă electricitate în unele părţi din Rusia, chiar din vremea Uniunii Sovietice”
- Nina Kuryata: „Este foarte bine că am început să primim ajutor militar din partea SUA şi a Marii Britanii. Dar, pe de altă parte, suntem ţara în război de fapt de opt ani”
- Nina Kuryata: „Ameninţarea unui război este prezentă acum, iar dacă se va întâmpla să înceapă un război nu va exista un ajutor suficient vreodată
- Nina Kuryata: „Visul geopolitic al domnului Putin este, dacă nu să refacă URSS, atunci să revină la situaţia geopolitică din 1997”
- Nina Kuryata: „Până când nu există o poziţie unitară împotriva Rusiei în acest joc mare, Rusiei îi rămâne spaţiu de manevră”
Urmărește
17667 afișări
CINE STĂ ÎN CALEA VISULUI GEOPOLITIC AL LUI PUTIN? Nina Kuryata, expert media la Kiev: „Dacă va începe o confruntare militară extinsă, nu se va termina în Ucraina. Rusia este întotdeauna o sursă de tensiune, o sursă de anxietate!”
Nina Kuryata, expert media la Kiev, devoalează, într-un interviu pentru Aleph News, în dialog cu jurnalistul Bogdan Nicolae, care sunt sursele de presiune – aprovizionarea cu gaze din Ucraina, distrugerea sistemului de electricitate – venite dinspre Rusia. Interlocutoarea lui Bogdan Nicolae mărturiseşte că unitatea NATO şi UE reprezintă piatra de temelie în faţa unei eventuale agresiuni venite dinspre Rusia.
Nina Kuryata: „Nu este atât de uşor să distrugi sistemul de electricitate, iar asta nu le convine şi chiar ei ar putea suferi de pe urma acestui lucru.
„În ceea ce priveşte gazul, Ucraina nu a cumpărat suficient gaz. Aşa că, eu cred că situaţia nu este legată de un potenţial război, ci de aprovizionarea cu gaze din Ucraina. Momentan, din fericire, iarna este destul de caldă, aşa că nu simţim vreo lipsă de gaz, dar ştiu că nu există suficient pentru a trece iarna. În acest moment, însă este destul de bine”, explică interlocutoarea lui Bogdan Nicolae.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Pentru prima dată, guvernul prognozează că euro se va aprecia la mai mult de 5 lei faţă de moneda naţională
-
AUR cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe tema ordonanţei privind alegerile prezidenţiale
-
De ce nu va candida Ciolacu? Explicaţia dată de partid
Nina Kuryata: „Dacă începe războiul, nu se va termina în Ucraina şi este foarte important ca toţi partenerii noştri europeni şi NATO să înţeleagă această chestiune”
Interlocutoarea lui Bogdan Nicolae analizează ceea ce ar însemna, nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume, o confruntare militară extinsă.
„Pentru că suntem o ţară care se confruntă cu agresiunea Rusiei, cred că este foarte important ca Europa să înţeleagă, nu numai pentru Europa, ci pentru întreaga lume că, dacă va începe o confruntare militară extinsă, nu se va termina în Ucraina, va merge mai departe... pentru că ştim că visul geopolitic al domnului Putin este, dacă nu să refacă URSS, atunci să revină la situaţia geopolitică din 1997, de exemplu, când NATO nu era prezentă în Europa de Est. Deci, dacă începe, războiul nu se va termina în Ucraina şi este foarte important ca toţi partenerii noştri europeni şi NATO să înţeleagă această chestiune.”
Ce ţară spune ce? Ce ţară vorbeşte, cine susţine Ucraina? În ce fel? Sunt întrebări pe care Nina Kuryata le găseşte esenţiale în eventualitatea unui conflict ruso-ucrainean.
„Şi acum, este trist să văd, de exemplu, că, în timp ce Polonia spune că da, suntem gata să acceptăm până la un milion de refugiaţi ucraineni în caz de război, vom fi pregătiţi să facem o aprovizionare cu alimente, un ajutor medical etc., Croaţia spune că vom rămâne absolut departe de aceasta... Prin urmare, aş spune că nu există unitate în Uniunea Europeană, ceea ce este frustrant. Deci da, ajutorul militar este bun.
Din nou, trebuie să ne amintim că Germania, de exemplu, nu doar că nu a furnizat arme, ci a blocat aprovizionarea cu arme din alte ţări. Nu este vorba doar despre numărul de arme, ci despre poziţie şi până când nu există o poziţie unitară împotriva Rusiei în acest joc mare, Rusiei îi rămâne spaţiu de manevră. Ceea ce înseamnă că obiectivele sale ar putea fi atinse în moduri diferite.”
Nina Kuryata: „Întotdeauna va trebui să fim pregătiţi, chiar dacă nu vor exista trupe ruseşti la graniţă”
„Încă o concluzie, cred că nu ne vom relaxa vreodată cu un astfel de vecin, cu mii de kilometri de graniţă comună, dar cu o mentalitate atât de diferită. Nu ne vom relaxa vreodată şi nu vom crede vreodată, OK, spun că se retrag şi se retrag. Cred că vor exista lecţii istorice şi, de fapt, Rusia este întotdeauna o sursă de tensiune, o sursă de anxietate etc. Deci singura, principala concluzie aş spune, este că întotdeauna va trebui să fim pregătiţi, chiar dacă nu vor exista trupe ruseşti la graniţă. Numai că, în momentul de faţă, există şi sunt acolo de opt ani”, conchide Nina Kuryata, expert media.
Se vor rezolva tensiunile pe calea diplomaţiei?
Reamintim că prim-ministrul britanic Boris Johnson se deplasează marţi la Kiev, unde va discuta cu preşedintele ucrainean despre tensiunile de la graniţa cu Ucraina, reînnoind totodată apelurile ca Moscova să se angajeze pe calea diplomaţiei.
În plus, Statele Unite „sunt pregătite pentru orice scenariu” privind evoluţia crizei ruso-ucrainene, după cum a declarat luni preşedintele Joe Biden. Şi acesta a făcut un nou apel la o soluţionare pe cale diplomatică. O convorbire telefonică urmează să aibă loc marţi între secretarul de Stat al SUA Antony Blinken şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, asta după ce SUA şi Rusia s-au înfruntat cu argumente în şedinţa Consiliului de Securitate al ONU din 31.01.2022, o şedinţă încheiată fără o direcţie de acţiune.
În mijlocul acestei stări de tensiune, Kremlinul susţine că nu va ataca Ucraina şi solicită „garanţii de securitate”, în special ca Ucraina să nu adere la Alianţa Nord-Atlantică, iar NATO să se retragă pe aliniamentele de dinaintea extinderii din 1997. Statele Unite şi aliaţii din Europa resping ferm solicitările Moscovei şi, la rândul lor, solicită Rusiei să îşi retragă trupele de la graniţa cu Ucraina, să revină la masa dialogului în Consiliul NATO-Rusia şi să accepte un calendar de măsuri menite să restabilească încrederea şi transparenţa în domeniul activităţilor cu caracter militar.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe