Sunt Balcanii un fel de Afganistan pentru UE? Răzvan Theodorescu: „Forţa Chinei este de aşa natură, încât nu poţi s-o scoţi de pe piaţă! Americanii sunt primii care se vor acomoda cu celălalt mare partener”

  • Răzvan Theodorescu, despre sâmburele discordiei: „Poate o să vă mire acest lucru, dar sâmburele stă în zona religioasă, în zona conflictelor religioase”.
  • Răzvan Theodorescu: „Nu poţi să faci foarte multe lucruri în lumea islamică a Bosniei şi Herţegovinei, fără a avea un parteneriat cu Turcia”.
  • Răzvan Theodorescu: „Trebuie să te uiţi puţin şi la ce face Rusia şi ce face Turcia şi să nu te grăbeşti să răspunzi unor comenzi care vin de departe în ceea ce priveşte atitudinile pe care le ai”.
2788 afișări
Imaginea articolului Sunt Balcanii un fel de Afganistan pentru UE? Răzvan Theodorescu: „Forţa Chinei este de aşa natură, încât nu poţi s-o scoţi de pe piaţă! Americanii sunt primii care se vor acomoda cu celălalt mare partener”

Sunt Balcanii un fel de Afganistan pentru UE? Răzvan Theodorescu: „Forţa Chinei este de aşa natură, încât nu poţi s-o scoţi de pe piaţă! Americanii sunt primii care se vor acomoda cu celălalt mare partener”

Răzvan Theodorescu, vice-preşedintele al Academiei Române, a vorbit în emisiunea ,,InSecuritate” despre ,,butoiul cu pulbere” din regiunea Balcanilor, un subiect pe care mărturiseşte că îl studiază şi îl aprofundează de-o viaţă întreagă.

Invitatul lui Bogdan Nicolae susţine că, în această lume într-o continuă schimbare şi dezvoltare, acomodarea rămâne cea mai importantă şi la îndemână soluţie.

Aşadar, va putea fi China scoasă de pe piaţa din Balcani? Care este mărul discordiei în Balcani? Care sunt natura problemelor nerezolvate în regiune? Sunt Balcanii un fel de Afganistan pentru UE? Au rămas Balcanii ,,marea durere a Europei”?

Răzvan Theodorescu: ,,Trebuie să fii idiot congenital ca să-ţi închipui că poţi să scoţi firme chineze de pe piaţă”

„China nu poţi s-o scoţi, trebuie să fii idiot congenital ca să-ţi închipui că poţi să scoţi firme chineze de pe piaţă. Asta nu se poate! Forţa Chinei, în momentul de faţă, este de aşa natură, încât nu poţi s-o scoţi. Trebuie să te acomodezi cu ea. Şi americanii cred că sunt primii care se vor acomoda cu celălalt mare partener”, susţine interlocutorul lui Bogdan Nicolae.  

Răzvan Theodorescu: ,,Trebuie să te uiţi puţin şi ce face Rusia şi ce face Turcia!

„Noi suntem la marginea UE, asta este o mare, mare şansă pentru că suntem o legătură cu lumea Pacificului. Ne place sau nu ne place, Rusia este o mare ţară şi este vecina noastră. (…) Trebuie să te uiţi puţin şi la ce face Rusia şi ce face Turcia şi să nu te grăbeşti să răspunzi unor comenzi care vin de departe în ceea ce priveşte atitudinile pe care le ai. Vreau să fiu foarte sincer: nu trebuie să fii atât de idiot!”

Răzvan Theodorescu: ,,Balcanii au rămas marea durere a Europei”

„Sunt secretarul general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene şi am bucuria de a fi şi membru al Academiei Albaneze şi al Academiei Macedonene. Deci, într-un fel sunt la mine acasă. Da, este foarte bine spus de dvs. neliniştea din Balcani. Este un publicist francez între cele două războaie care spunea: Oh, Balcanii aceştia care sunt marea durere a Europei. Au rămas marea durere a Europei şi aceasta din nişte motive pe care nu întotdeauna, de pildă, Occidentul le înţelege. Aici au jucat trei imperii: Austro-Ungaria, Imperiul Otoman şi Rusia. Aceste trei imperii care acuma sunt republici joacă în continuare cartea lor în această parte.”

Răzvan Theodorescu: ,,Bosnia şi Herţegovina, pe de o parte şi Kosovo, pe de altă parte, rămân după părerea mea găuri negre”

Ce ascunde ortodoxia în Balcani? Ce ascunde islamul în Balcani? Ce interes au marile puteri în Balcani? Care este perspectiva reintegrării Balcanilor?

„(…) Mă rog, situaţia din Balcanii de Vest, din fericire, nu are sălbăticia Afganistanului. Ştiţi la ce mă refer. Dar, îmi e teamă că, la un moment dat, se va spune 20 de ani degeaba s-au băgat bani, s-a încercat, nu s-a reuşit. Istoriceşte, nu poţi să laşi acest spaţiu de izbelişte, nici n-ai cum pentru că el este înconjurat de stat din NATO ş UE. La cele două zone dureroase – Bosnia şi Herţegovina şi Kosovo, ele trebuie controlate în permanenţă. Sigur, cu diplomaţie. Economic, UE şi-a făcut datoria, militar însă trebuie ca acest lucru să continue.”

Răzvan Theodorescu: ,,Nu poţi să faci foarte multe lucruri în lumea islamică a Bosniei şi Herţegovinei, fără a avea un parteneriat cu Turcia”

„Trebuie să existe şi un parteneriat special cu cele două ţări de tradiţie imperială care nu sunt în UE – Rusia şi Turcia – care au ochii asupra acestui spaţiu, care au o influenţă specială asupra acestui spaţiu. Nu poţi să faci foarte multe lucruri în lumea islamică a Bosniei şi Herţegovinei, fără a avea un parteneriat cu Turcia. În foarte îndrăzneaţa mică Republică a Muntenegrului, care a fost prima cred din zonă care a adoptat o monedă naţională care este euro, fără să priveşti puţin şi spre Rusia.”

Răzvan Theodorescu: ,,Nu uitaţi, că istoriceşte, noi asistăm acuma la ridicarea unei alte lumi”

„Istoriceşte, chiar dacă aceste ţări vor fi integrate în UE, vor rămâne nişte puncte dureroase. Kosovo şi zona Bosnia şi Herţegovina, atâta vreme cât va exista UE. Pentru că s-ar putea întâmpla şi altceva: ca unele state din această zonă, y compris Europa Centrală, să pornească afară din UE. Nu uitaţi, că istoriceşte, noi asistăm acuma la ridicarea unei alte lumi”, conchide Răzvan Theorescu, vice-preşedinte al Academiei Române.  

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici