Transelectrica a notificat ministerul Energiei în privinţa unei posibile crize energetice / Răspunsul Ministerului Energiei

Transelectrica a notificat oficial ministerele Energiei, Economiei şi ANRE cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional, drept urmare fiind elaborată o hotărâre de Guvern prin care poate fi limitat consumul industrial de electricitate.

Urmărește
7496 afișări
Imaginea articolului Transelectrica a notificat ministerul Energiei în privinţa unei posibile crize energetice / Răspunsul Ministerului Energiei

Transelectrica a notificat ministerul Energiei în privinţa unei posibile crize energetice

Potrivit informaţiilor furnizate de ministerul Energiei, Transelectrica a notificat oficial ministerele Economiei, Energiei şi ANRE cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional (SEN), urmare a parcurgerii a şase zile de vârf de iarnă, marcate de consumuri istorice de gaze naturale cât şi de energie electrică.

Astfel, ministerele Energie şi Economie au elaborat Hotărârea de Guvern privind adoptarea unor măsuri temporare de siguranţă pe piaţa de energie electrică.

”Experienţa ultimei perioade cu consumuri istorice de gaze naturale şi energie electrică ne obligă să nu trecem uşor peste acest episod şi să gândim soluţii pentru eventuale situaţii similare, poate chiar mai grave. Hotărârea de astăzi poate fi tradusă într-un singur fel: nevoia de a avea cadru legal, la care să apelăm doar atunci când populaţia şi integritatea sistemului ar putea fi în pericol. Orice ţară care îşi respectă populaţia poziţionează siguranţa acesteia înaintea orcărei marje de profit. Adoptarea Hotărârii nu înseamnă deloc aplicarea imediată a acesteia ci un plan B la care putem apela în cazul în care situaţia o cere”, spune Toma Petcu, ministrul Energiei.

Printre măsurile care ar putea fi luate se numără limitarea în tranşe a consumului de energie electrică.

“Precizăm că limitarea nu ar afecta populaţia, aceasta fiind aplicată doar în zona industrială prin restricţionarea consumului la o putere minimă tehnologică. (...) Trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură) pentru siguranţa funcţionării atât a reţelei de transport de energiei electrică cât şi a reţelei de transport a gazelor naturale. Măsura s-ar aplica strict în situaţia în care România ar înregistra un deficit de gaze naturale”, mai transmis oficialii.

Totodată, ar putea fi oprite sau reduse temporar exporturile.

“Această măsură s-ar aplica în situaţia în care, deşi există capacitate disponibilă la export, resursele ar fi limitate şi ar risca să nu poată asigura necesităţile de consum ale populaţiei. Această măsură nu ar afecta programele de schimb anterioare ale operatorilor economici ci ar împiedica apariţia de exporturi suplimentare faţă de acestea. Măsura este menită să protejeze populaţia de riscul întreruperii alimentării cu energie electrică şi ar presupune intervenţia operatorului de transport şi sistem asupra tranzacţiilor angajate de energie electrică la export”, arată sursa citată.

Stocurile prezentate Guvernului au fost în conformitate cu cele raportate de Transelectrica în cadrul Comandamentului Energetic de Iarnă, derulat în data de 12 ianuarie 2017, precizează Ministerul Energiei.

„Menţionăm că în cadrul Comandamentului Energetic de Iarnă analiza Dispecerului Energetic Naţional se raportează doar la cantităţile de cărbune existente deja în depozitele din centrale şi care pot fi utilizate imediat. Stocurile aflate în cariere nefiind imediat disponibile întrucât transportul în condiţii de iarnă dificilă poate conduce la întârzieri şi sincope, nu sunt luate în calcul de Transelectrica în situaţii excepţionale”, arată Ministerul Energiei.

Ca atare, „Sistemul Electroenergetic Naţional se poate baza cu certitudine pentru o funcţionare fără întrerupere doar pe stocurile de circa 350.000 de tone de cărbune existente în depozitele centralelor”, precizează ministerul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici