- Home
- Stirile zilei
- BUCUREŞTI, (30.10.2019, 14:55)
- Departamentul Cultură-Media
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ultima sesiune de scenarii CNC: Concurenţi nemulţumiţi contestă rezultatul. CNC răspunde
44 de cineaşti au semnat o scrisoare deschisă, nemulţumiţi de rezultatele concursului de selecţie a proiectelor cinematografice. Centrul Naţional al Cinematografiei răspunde, în urma solicitării MEDIAFAX, negând faptul că există fişe de evaluare complet goale sau evaluări formulate identic.
Urmărește
416 afișări
Ultima sesiune de scenarii CNC: Concurenţi nemulţumiţi contestă rezultatul. CNC răspunde
Scrisoarea celor nemulţumiţi a venit la scurt timp după ce, la finalul lunii septembrie, Centrul Naţional al Cinematografiei a anunţat rezultatele concursului de selecţie a proiectelor cinematografice de anul acesta.
Scrisoarea cineaştilor: "S-a ajuns la o situaţie fără precedent - ignorarea unor criterii minime de responsabilitate pentru asigurarea unei evaluări profesioniste a scenariilor/proiectelor înscrise în concurs. Erorile din fişele de evaluare a scenariilor la prima sesiunea de finanţare organizată de CNC în 2019 nu sunt excepţii (multe se perpetuează de ani de zile), ci o încălcare de necontestat a propriilor criterii de evaluare. Aceste criterii sunt, de altfel, singurul cadru existent (şi aşa deficitar) pentru asigurarea unei minime imparţialităţi în evaluarea scenariilor".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Cineaştii nemulţumiţi (printre care Radu Jude - regizor, Alexandru Solomon - regizo, Tudor Giurgiu - regizor, producător, Corneliu Porumboiu - regizor, Andrei Cohn - regizor, Gabi Virginia Şarga - regizoare, Cătălin Rotaru - regizoare) au redat, într-o listă, abaterille pe care spun că le-au descoperit, solicitând totodată ministrului Culturii realizarea unui audit independent al procesului de evaluare a scenariilor.
Într-un răspuns pentru MEDIAFAX, Consiliul de Adminisţratie al Centrului National al Cinematografiei şi directorul instituţiei Anca Mitran neagă acuzaţiile, spunând că nu există fişe de evaluare complet goale sau evaluări formulate identic.
Redăm sesizările cineaştilor şi răspunsul primit din partea CNC.
Cineaştii: Fişe de evaluare complet goale.
Răspunsul CNC: Precizăm faptul că nu au existat „fise de evaluare complet goale”. In realitate, aceste fişe au fost completate integral cu note, deci evaluarea scenariilor a fost facuta integral, prin notarea fiecarui scenariu, in funcţie de fiecare criteriu de notare prevazut in fisa de notare, singura problemă care a aparut punctual fiind situata la nivelul concluziilor care justifică notele acordate şi care trebuie să se încadreze în minim 400 de caractere. Secretariatul tehnic a sesizat aceasta problema şi a solicitat ulterior, fiecarui membru al comisiei, sa-si completeze concluziile din fisele de evaluare, in prezent toate cele 926 de fise de evaluare sunt completate.
Cineaştii: Evaluări formulate identic pentru proiecte diferite, Evaluări ce fac confuzie între scenarii, Neconcordanţe între textul evaluării şi scenariul analizat, Evaluări copiate din sinopsisul depus de concurent, Nerespectarea numărului minim de semne cerut de Regulament.
Răspunsul CNC: Centrul Naţional al Cinematografiei este o instituţie publică, iar salariaţii sai sunt funcţionari publici. Implicit, Secretariatul tehnic al concursului este alcătuit, conform art. 36 din OG 39/2005 şi art. 10 (1) din OMC 2335, din funcţionari publici (3 persoane), din cadrul Centrului Naţional al Cinematografiei. Pentru a putea sesiza, la nivelul concluziilor din fisa de notare, formulările identice pentru proiecte diferite, sau formulari ce ar putea indica o confuzie între scenarii, precum si eventuale neconcordanţe între textul evaluării şi scenariul analizat, ar fi fost necesar ca „cineva” din corpul de functionari publici ai CNC sa reciteasca scenariile si sinopsis-urile acestora si sa le reevalueze din perspectiva proprie, lucru imposibil si contrar regulamentului, în condiţiile în care, pentru evaluarea scenariilor, regulamentul instituie o comisie de selecţie şi o comisie ajutătoare de lectori. Totodata, regulamentul de concurs nu prevede o procedura prin care să fie “numarate” caracterele concluziilor şi sa fie “evaluate” concluziile formulate de membrii comisiilor, pentru a sesiza eventualele nereguli.
Precizam ca, pe parcursul desfasurarii concursului, Secretariatul tehnic a solicitat membrilor comisiilor sa acorde toata atentia necesara pentru completarea acestor concluzii. De altfel, conform art 19 alin 5 din Regulament (“(5) Întreaga responsabilitate privind selecţia şi evaluarea proiectelor revine exclusiv membrilor comisiei de selecţie”. Pe cale de consecinta, Directorul CNC sau Consiliul de administratie al CNC nu pot interveni asupra deciziilor luate, prin fisele de notare, de catre membrii comisiilor, care sunt, in exclusivitate, responsabili pentru aceste decizii. In subsidiar, in raport cu aceasta situatie, avem in vedere ca persoanele care nu şi-au respectat obligaţiile referitoare la concuziile din fisa de notare, in calitate de membri ai comisiilor de evaluare, să nu mai facă poata face parte pe viitor din aceste comisii,
Cineaştii: Solicităm conducerii CNC şi Ministerului Culturii implicarea imediată în vederea iniţierii modificărilor legislative necesare pentru: Realizarea unui audit independent al procesului de evaluare a scenariilor şi al procedurilor interne ce stau la baza întregului proces de organizare a concursului, pentru a formula o opinie obiectivă cu privire la deficienţele existente şi la soluţiile cele mai bune. Iniţierea demersurilor necesare pentru schimbarea legii, în sensul desecretizării autorilor scenariilor/proiectelor înscrise în concurs, după modelul aplicat de cele mai multe instituţii similare din Uniunea Europeană.Completarea/depunerea online a aplicaţiilor şi evaluărilor, după modelul EURIMAGES si MEDIA.
Schimbarea Regulamentului CNC, în sensul asumării clare a răspunderii pentru cazurile de nerespectare a acestuia şi pentru erorile procedurale din procesul de evaluare. CNC este răspunzător pentru evaluarea retroactivă a membrilor comisiilor de concurs, astfel încât persoanele care au depunctat în mod repetat proiecte ce s-au dovedit viabile şi valoroase în urma producţiei lor sau care au punctat cu note mari proiecte care nu au ajuns la public sau despre care nu se mai ştie nimic, să nu mai poată face parte din comisii. Îndeplinirea obligaţiei de a organiza două sesiuni de concurs pe an, aşa cum prevede legea, la date fixe, stabilite şi anunţate public la începutul fiecarui an calendaristic.
CNC: Referitor la iniţierea demersurilor pentru schimbarea legislaţiei, vă reamintim că anul trecut, 2018, în luna octombrie, în cadrul Festivalului „Les films de Cannes a Bucharest”, s-a dezbătut proiectul de lege a cinematografiei iniţiat de către Centrul Naţional al Cinematografiei, proiect care a corectat deficienţele OG 39/ 2005 acum în vigoare si care poate fi găsit pe site-ul Centrului Naţional al Cinematografiei www.cnc.gov.ro/?p=54053
Precizăm ca toate modificarile legislative solicitate se regăsesc în acest proiect care cuprinde printre altele, următoarele :
• renunţarea la forma de finanţare prin credit direct rambursabil şi introducerea sprijinului financiar nerambursabil pentru dezvoltare şi producţie de film;
• desecretizarea concursului de scenarii din cadrul procedurilor de acordare a sprijinului financiar pentru producţia de film cinematografic;
• introducerea a două sesiuni continue de finanţare pe durata unui an, precum şi termene şi durate fixe de lucru în vederea fluidizării şi predictibilităţii procesului de finanţare;
• aplicatii on-line pentru proiectele depuse;
• clarificarea şi diferenţierea atribuţiilor membrilor din comisiile de selecţie, precum şi clarificarea perioadei în timp în care aceştia deţin această funcţie şi incompatibilităţile ce decurg din aceasta;
• introducerea secţiunilor de finanţare a filmului de microbuget şi coproducţii minoritare;
Cineştii: Gasirea unei soluţii pentru a evita supraîncărcarea evaluatorilor şi a le oferi timpul necesar analizării fiecărui scenariu. Formare unui corp de evaluatori de scenarii profesionişti în baza atribuţiei CNC de "susţinere a formării profesionale în domeniul cinematografiei."
CNC: Referitor la punctul 5, conform art.13 din OG 39/ 2005, Fondul cinematografic (din care se acordă credite pentru producţie, prime de succes şi calitate artistică, cât şi sprijin nerambursabil, distribuţie, participări la festivaluri etc.) este constituit din surse private. De aceea cuantumul colectat diferă de la o lună la alta şi de la un an la altul, ceea ce face imposibil a se previziona sumele colectate, si a se organiza concursuri la date fixe, care, in consecinta nu pot fi anuntate la începutul fiecărui an. Tocmai aceasta a fost ratiunea modificării în proiectul nostru de lege, a modalităţilor de aplicare a proiectelor în mod continuu pe tot parcursul anului. Acest proiect a fost înaintat Ministerului Culturii cât şi Secretariatului General al Guvernului dar până în prezent nu avem nici un răspuns din partea celor două instituţii. Schimbarea regulamentului de concurs este un act subsecvent ce va putea fi elaborat doar după aparitia noii legi .
Privind formarea unui grup de evaluatori profesionişti, Centrul Naţional al Cinematografiei nu poate organiza programe de formare profesională, dar finanţează programe din Fondul cinematografic. Până în prezent nu a existat niciun proiect sau solicitare în acest sens.
Cineaştii: Considerăm că modul de consultare a industriei prin vot online cu privire la următorul concurs CNC este o formă de neasumare a responsabilităţii. CNC este obligat prin lege să organizeze şi a doua sesiune în acest an, în cele mai bune condiţii, iar acest fapt nu trebuie să depindă de modificarea Regulamentului, aşa cum lasă să se înţeleagă metoda de consultare propusă pe site-ul CNC. Identificarea celor mai bune soluţii la problemele amintite – în urma consultării constante şi amănunţite cu majoritatea profesioniştilor din industria de film - este responsabilitatea CNC, fapt consfinţit prin statutul său. Organizarea viitorului concurs în condiţii juste şi responsabile nu poate fi condiţionată de iniţierea unor schimbări ale Regulamentului şi/sau ale Legii.
CNC:: Referitor la „neasumarea responsabilitătii CNC privind organizarea următorului concurs în anul 2019”, trebuie să precizăm că am considerat oportun sa solicitam opinia producătorilor în vederea organizarii următorului concurs, in conditiile conform actualului Regulament, sau dupa modificarea acestuia, ceea ce ar duce la o amânare a organizării concursului. Aceasta consultare publica nu a avut consecinte, iar Consiliul de administratie al CNC a decis, in mod firesc, organizarea celui de-al doilea concurs in conditiile actualului regulament.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe