- Home
- Stirile zilei
- ALBA IULIA , (08.05.2018, 15:08)
- Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ziarul apărut la 1 Decembrie 1918, cu programul Adunării Naţionale de la Alba Iulia, expus la muzeu. Rolul pe care l-a jucat publicaţia pentru marea zi istorică
Ziarul apărut în 1 Decembrie 1918, considerat extrem de important pentru mobilizarea populaţiei să vină la Alba Iulia, în care era prezentat şi programul Adunării Naţionale, este expus, în luna mai, la Muzeul Naţional al Unirii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
617 afișări
Ziarul apărut la 1 Decembrie 1918, cu programul Adunării Naţionale de la Alba Iulia, expus la muzeu
Despre evenimentele care urmau să aibă loc la data de 1 Decembrie 1918 în Alba Iulia, când cei 1228 de delegaţi au votat unirea Transilvaniei cu România, românii din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş se informau din ziarul ”Unirea”, care este expus, în luna mai, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.
De asemenea, în ziar sunt articole despre suferinţele îndurate de naţiunea română, despre statutul pe care naţiunea română l-a avut până atunci, dar şi despre sacrificiul Primului Război Mondial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Pe prima pagină este descris pe larg Programul Adunării Naţionale, ”constituante a naţiunii române din Ungaria şi Transilvania”. Astfel, ”la orele 7 dimineaţa” urma să aibă loc ”serviciul divin celebrat de arhierei în bisericile protopopeşti”, la ”orele 10 dimineaţa” deschiderea Adunării în ”sala casinei militare din cetate”, iar apoi ”cetirea rezoluţiunii, votată şi propusă prin conferinţa prealabilă a Marelui Sfat Naţional”.
Totodată, Consiliul Naţional Central ruga, prin intermediul ziarului, toate comunele ”bisariceşti ca în acea zi să se tragă clopotele ori să bată toaca între orele 10-12 din amiazi”.
Tot din ziar, oamenii aflau care este programul lor şi traseul pe care aveau să-l parcurgă când ajung la Alba Iulia, unde în ziua de 1 Decembrie au fost prezenţi peste 100.000 de români.
Istoricul Tudor Roşu a declarat, marţi, la Muzeul Naţional al Unirii, cu ocazia vernisării expoziţiei, că ziarul în decursul timpului a avut scop politic, naţional şi bisericesc.
”Ziarul Unirea de Blaj a apărut începând cu anul 1891 şi era organul bisericii greco-catolice, reprezentând interesele acesteia. Din noiembrie 1918 devine oficiosul Consiliului Naţional Român de Blaj. Deci nu mai are atât un scop bisericesc şi primeşte un scop politic. În acelaşi timp e de menţionat faptul că Unirea de Blaj a reprezentat interesele naţionale ale românilor transilvăneni”, a spus Tudor Roşu.
Adunarea Naţională de la Alba Iulia a fost constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de 100.000 de români, care nu aveau drept de vot, dar au venit să susţină Unirea.
În dimineaţa zilei de 1 Decembrie 1918, în sala mare a cazinoului militar s-au adunat delegaţii aleşi din toate categoriile sociale şi veniţi de pe întreg cuprinsul pământului transilvan pentru a vota Unirea.
În cadrul Marii Adunări Naţionale s-a prezentat Rezoluţia de Unire care cuprindea un amplu şi avansat program de reforme democratice care urmau să stea la temelia noului stat. Rezoluţia adoptată de Marea Adunare Naţională, primită cu entuziasm de mulţimea masată pe întinsul platou din spatele cetăţii, a pecetluit Unirea Transilvaniei cu România şi a conturat totodată sensul dezvoltării democratice a societăţii româneşti.
Rezoluţia Marii Adunări Naţionale a fost citită delegaţilor de către Vasile Goldiş, iar apoi a fost votată.
Pe 27 iulie 1990, Parlamentul a decis ca 1 Decembrie să devină Ziua Naţională a României.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe