Amazon, Facebook, Google şi Apple au profitat de poziţia lor pentru a elimina concurenţa. Este concluzia unui raport al Camerei Reprezentanţilor din SUA

  • Un raport antitrust al Camerei Reprezentanţilor din SUA critică monopolul de putere al „giganţilor internetului”, Google, Amazon, Facebook şi Apple, potrivit The Wall Street Journal.
  • Printre recomandările raportului se numără: separări structurale, pentru a împiedica aceste platforme să opereze în sectoare de activitate care depind sau interacţionează cu ele, obstacole în achiziţionarea de start-up-uri, întărirea agenţiilor federale antitrust.
  • Autorii raportului cer şi modificări radicale ale legislaţiei antitrust.
Urmărește
235 afișări
Imaginea articolului Amazon, Facebook, Google şi Apple au profitat de poziţia lor pentru a elimina concurenţa. Este concluzia unui raport al  Camerei Reprezentanţilor din SUA

Cele mai mari companii de tehnologie din America, Amazon,  Facebook, Alphabet, Google şi Apple, au profitat de poziţia lor dominantă pentru a elimina concurenţa şi a înăbuşi inovaţia, se afirmă în raportul de 449 de pagini publicat marţi de Subcomisia Antitrust a Camerei Reprezentanţilor, care a fost întocmit în urma unei anchete care a durat 16 luni cu privire la puterea de piaţă a celor patru companii, scrie The Wall Street Journal.

Amazon a contestat concluziile raportului. „Toate organizaţiile mari atrag atenţia autorităţilor de reglementare şi salutăm acest control”, a spus Amazon într-o postare pe blog. ”Dar companiile mari nu sunt dominante prin definiţie, iar prezumţia că succesul poate fi doar rezultatul unui comportament anticoncurenţial este pur şi simplu greşită”.

Google a declarat că nu este de acord cu concluziile raportului, despre care a spus că prezintă „acuzaţii depăşite şi inexacte ale rivalilor comerciali”.

Apple a contestat constatările raportului. „Compania noastră nu are o cotă de piaţă dominantă în nici un sector în care desfăşurăm afaceri”.

Raportul democraţilor afirmă că toate cele patru companii deţin putere de monopol şi critică agenţiile antitrust americane că nu reuşesc să le reducă dominaţia. „Aceste firme au prea multă putere şi această putere trebuie să fie controlată şi supusă supravegherii”, se arată în raportul de 449 de pagini. „Sunt în joc economia şi democraţia noastră”.

Raportul subliniază o serie de măsuri pe care le-ar putea adopta Congresul american, printre care o legislaţie care să oblige cel puţin unele companii să separe anumite platforme online dominante de alte linii de afaceri, precum şi modificări ale legilor antitrust.

Raportul a concluzionat că Amazon are putere de monopol asupra vânzătorilor săi terţi, îşi intimidează partenerii cu amănuntul şi foloseşte în mod necorespunzător date de la terţe părţi pentru vânzarea produselor de marcă proprie pe piaţa online.

Aceste propuneri legislative ar putea ar fi o lovitură semnificativă pentru Amazon. Gigantul tehnologic a dezvoltat peste 100.000 de produse cu etichetă privată şi a făcut investiţii semnificative în domeniul dispozitivelor casnice, aşa cum sunt, de ex., difuzoarele sale Echo.

Raportul constată dominaţia Google în industria căutărilor pe internet, unde reprezintă comanda implicită pentru 87% din traficul de căutare pe desktop şi mai mult de 99% din traficul mobil. Subcomisia a atribuit acest lucru faptului că Google plăteşte miliarde de dolari anual către companii precum Apple şi Firefox pentru a menţine motorul său de căutare implicită chiar şi pe browserele rivale.

Raportul a concluzionat că Apple exercită monopol, controlând distribuţia de software pe mai mult de jumătate din dispozitivele mobile din SUA, ceea ce îi permite să aibă „profituri supra-normale” din magazinul său de aplicaţii şi din activitatea sa de servicii. Raportul face o evaluare dură a controlului Apple asupra App Store, spunând că Apple dăunează terţilor dezvoltatorilor de software şi favorizează propriile aplicaţii pe dispozitivele sale.

De asemenea, este contestat argumentul Facebook potrivit căruia aplicaţiile sale nu ar putea fi niciodată separate. Raportul citează, sub protecţia anonimatului, un fost angajat al Instagram, care a declarat subcomisiei că Facebook şi Instagram ar putea fi separate. „Nu se construieşte un zgârie-nori; doar se porneşte şi se opreşte ceva", a spus angajatul.

Raportul nu aduce vreo modificare legislativă iminentă, dar concluziile sale drastice stimulează şansele pentru adoptarea unor noi legi în viitor şi fac publice dovezi care vor da impuls exprimării critice la adresa companiilor atât din partea republicanilor, cât şi a democraţilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici