Cursa spaţială dintre NASA şi SpaceX pentru Marte. Agenţia federală ar putea să bată recordul înaintea lui Elon Musk

Din cauza legislaţiei federale din SUA, dar şi a celei internaţionale, cel mai bogat om de pe planetă nu poate să trimită astronauţi pe Marte decât printr-o colaborare cu NASA.

Urmărește
1707 afișări
Imaginea articolului Cursa spaţială dintre NASA şi SpaceX pentru Marte. Agenţia federală ar putea să bată recordul înaintea lui Elon Musk

Sursa Foto - Hepta

Termenul - acum şase ani, miliardarul spera să trimită primul echipaj de astronauţi pe Marte în anul 2022! 

În 2016, potrivit Yahoo, miliardarul care a fondat compania SpaceX, planifica să colonizeze Marte din 2022. A amânat pe anul 2023

Prevestea că primii astronauţi vor debarca pe nisipul marţian în 2024

A amânat din nou - a declarat că voia să aducă primii colonişti care să se stabilească permanent pe Marte din 2025

Timpul a trecut, iar în martie 2022 a prevestit că primul echipaj va sosi pe Planeta Roşie din 2029

SpaceX a ajuns până la urmă să amâne prima misiune marţiană pentru anul 2030

Este de aşteptat ca prima expediţie provocatoare din istoria companiei SpaceX să fie amânată până în 2035 din cauza dificultăţilor economice şi a crizei energetice globale cauzate de pandemie şi războiul ruso-ucrainean. 

Dar amânările nu sunt neapărat din cauze financiare, tehnologice sau materiale, ci mai degrabă din motive legale - Elon Musk nu-şi permite niciun accident spaţial care să pună în pericol viaţa unui astronaut.  Trebuie să se asigure că rachetele sale sunt nu doar eficiente, dar şi sigure.

Legislaţia - NASA a suportat două accidente spaţiale. Elon Musk nu îşi permite să greşească niciodată 

Din punct de vedere legal, pentru o companie privată ca SpaceX este mai dificil să trimită astronauţi în spaţiu decât pentru o agenţie spaţială guvernamentală sau pentru o agenţie federală ca NASA care primeşte buget anual din partea Congresului american. 

Reprezentanţii agenţiei federale au declarat în 2017 că sunt pregătiţi să trimită primii astronauţi pe Marte din 2033, scria INSIDER atunci.

În anul 2022, conform publicaţiei SPACE, NASA a stabilit obiectivul trimiterii primului echipaj de astronauţi pe Planeta Roşie pentru anul 2030. 

Spre deosebire de SpaceX, NASA poate să răspundă legal în cazul unor accidentări sau decese provocate în cadrul misiunilor şi testelor. 

NASA a trecut cu greu peste accidente care s-au lăsat cu decesul întregului echipaj de astronauţi -  explozia navei spaţiale Challenger din 1986explozia navei spaţiale Columbia din 2003 şi alte accidente mortale petrecute pe durata testelor. 

Dar agenţia spaţială poate suporta plata daunelor materiale şi morale pentru familiile astronauţilor.  Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu (NASA) este până la urmă o agenţie independentă a ramurii executive a guvernului federal al Statelor Unite, responsabilă pentru programul spaţial civil, precum şi pentru cercetarea aeronautică şi aerospaţială.

NASA este, aşadar, mai protejată legal de autorităţile federale decât o companie privată în care proprietarul îşi asumă întreaga răspundere pentru vieţile astronauţilor. 

Pentru Elon Musk şi compania sa privată va fi mai greu să treacă peste un accident spaţial din care ar putea rezulta rănirea sau decesul unor astronauţi. 

Compania SpaceX poate să fie desfiinţată de autorităţi dacă acestea consideră că sunt puse în pericol vieţile oamenilor.  Chiar dacă ar plăti daunele morale şi nu ar fi desfiinţată, reputaţia companiei ar putea fi pătată pentru mult timp de acum înainte. Niciun astronaut n-ar mai putea colabora cu Elon Musk după un accident dramatic. 

Colaborare dintre SpaceX şi NASA? 

Elon Musk şi SpaceX ar putea să colaboreze cu NASA prin a asigura transportul astronauţilor cu rachetele sale reutilizabile, SpaceX Starship. 

Până la urmă, Elon Musk a colaborat cu NASA în 2020, în primul zbor spaţial important realizat din istoria companiei SpaceX. 

La 30 mai, în cadrul misiunii de zbor Crew Dragon Demo-2, echipajul navei Dragon 2 compus din astronauţii  Robert Behnken şi Douglas Hurley de la NASA, a fost transportat în deplină siguranţă de racheta Falcon 9  fabricată de SpaceX, spre Staţia Spaţială Internaţională.

Compania SpaceX are mai multe resurse şi mai mulţi bani pentru a accelera construirea de rachete spaţiale reutilizabile, dar NASA are legislaţia şi autorităţile de partea sa.

Elon Musk tot răspunde legal în cazul unui accident spaţial, dar într-o colaborare cu cele mai strălucitoare minţi de la NASA poate să primească indicaţii preţioase ce pot să-i ducă misiunile la bun sfârşit. 

Credibilitatea miliardarului este în scădere, fiind implicat în prea multe scandaluri 

Elon Musk este implicat în multe scandaluri, ceea ce ar putea face problematică colaborarea cu NASA. 

Conform Reuters, a fost dat în judecată de un investitor ca să plătească 258 miliarde de dolari pentru presupusa schemă piramidală a criptomonedei Dogecoin pe care a făcut-o pe Twitter.

A fost cât pe ce să fie dat în judecată şi de Twitter după ce a renunţat la achiziţionarea platformei de socializare dacă nu ar fi luat decizia finală de a plăti 54,20 dolari pe acţiune. 

Nici în privinţa companiei sale Tesla nu este scutit de scandaluri şi controverse. Compania sa producătoare de maşini electrice a fost dată în judecată pentru discriminare,  pentru fraudă şi falsa afirmaţie că ar produce automobile autonome sigure pentru pasageri şi a fost acuzat de hărţuire sexuală

Faptul că a ales să devină simpatizant al Partidului Republican nu este neapărat o problemă, ci pentru că se declară fan al lui Donald Trump, fost preşedinte american acuzat de corupţie, evaziune fiscală, rasism, viol şi de instigare la violenţe şi asaltul asupra Capitoliului american din ianuarie 2021.  

În 2021, Elon Musk spunea potrivit publicaţiei FORTUNE că SpaceX s-ar putea confrunta cu "un risc real de faliment". 

Momentan, NASA este preocupată cu explorarea Lunii până în anul 2033

Programul Artemis a fost înfiinţat oficial în 2017 în timpul administraţiei Trump.

Prima sa misiune Artemis, care ar urma să fie efectuată până la finalul anului 2022, ar fi să trimită o rachetă spaţială care să orbiteze Luna timp de 42 zile. 

A doua sa misiune,  Artemis II, este planificată pentru mai 2024, când va trebui să trimită un echipaj de patru astronauţi care să orbiteze Luna timp de 10 zile.

A treia misiune, Artemis III, planificată pentru 2025, va dura 30 de zile, şi patru astronauţi vor fi trimişi să orbiteze Luna şi numai doi dintre ei vor aseleniza pentru prima oară din 1972 încoace, când a fost realizată ultima misiune din cadrul programului Apollo.

A patra misiune, Artemis IV, planificată pentru 2027, va aduce tot echipajul compus din patru astronauţi pe Lună, dar totodată, va fi livrat şi modulul I-HAB (Modulul Internaţional de Locuire construit de ESA şi JAXA) către Lunar Gateway (sau Poarta Lunară), prima Staţie Spaţială Internaţională plasată pe orbita Lunii. 

Staţia lunară va avea un centru de comunicaţii alimentat cu energie solară, un laborator ştiinţific, un modul de locuire pe termen scurt pentru astronauţii agenţiilor guvernamentale, precum şi zonă de depozitare pentru roveri lunari şi roboţi.

A cincea misiune, Artemis V, este planificată pentru 2028 şi va presupune livrarea modulului de alimentare ESPRIT (Sistemul european de alimentare cu combustibil, infrastructură şi telecomunicaţii) către Staţia Lunară. 

A şasea misiune, planificată tot pentru 2028, va livra Staţiei Lunare modulul Gateway Airlock.

Vor mai fi încă multe alte misiuni, dar momentan sunt planificate misiunea a şaptea din 2029 pentru livrarea platformei pentru locuit, misiunea a opta pentru logistica lunară din 2030, iar următoarele patru misiuni vor fi pentru construirea unui habitat la suprafaţa lunară din 2031 până în 2033. 

În 1969, NASA a trimis primii astronauţi pe Lună. Peste 10 ani ar putea să trimită primii astronauţi pe Marte. Având în vedere circumstanţele legale ce îl împiedică pe Elon Musk să efectueze o expediţie pe Marte cu echipaj uman pe cont propriu, s-ar părea că tot NASA are tot timpul din lume să bată un alt record. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici