Domeniul IT a fost de neatins în pandemie la nivel financiar. Totuşi a apărut o schimbare: Bucureştiul pierde IT-işti în timp ce Clujul câştigă

  • Domeniul IT a fost de neatins în pandemie dacă ne uităm la profit.
  • Veniturile totale ale companiilor de IT au trecut de 33 de miliarde de lei în 2020, cu o creştere de 2,5%, iar profitul a crescut cu 20%, până la 4,8 miliarde de lei.
Urmărește
4136 afișări
Imaginea articolului Domeniul IT a fost de neatins în pandemie la nivel financiar. Totuşi a apărut o schimbare: Bucureştiul pierde IT-işti în timp ce Clujul câştigă

Domeniul IT a fost de neatins în pandemie la nivel financiar. Totuşi a apărut o schimbare: Bucureştiul pierde IT-işt în timp ce Clujul câştigă

Totuşi o schimbare s-a produs în rândul angajaţilor. Companiile din Bucureşti au pierdut în pandemie aproape 1600 de IT-şti, în timp ce companiile din Cluj au câştigat 1000 de angajaţi în plus, iar cele din Iaşi peste 300. Explicaţia este una simplă: în urma pandemiei tot mai mulţi români au căutat să se mute din capitală sau din oraşele aglomerate în locuri mai liniştite sau chiar la sate şi lucrează pe cont propriu ca freelanceri.

Mihai Ciornei este directorul unei companii mici de IT din Cluj, are doar 15 angajaţi, iar pe 7 dintre ei i-a contractat anul trecut. Nu de puţine ori a avut la interviuri persoane din Bucureşti care căutau să relocheze la Cluj.

MIHAI CIORNEI, CEO Alight: În momentul de faţă suntem 15, la final de 2019 eram 9, deci da am crescut şi ca număr de angajaţi şi ca cifra de afaceri din ce ştim acum la jumătate de an, suntem deja de 3 ori peste nivelul de anul trecut.  Ce am observat foarte mult făcând interviuri, este o dorinţă de a pleca spre medii mai liniştite. Chiar am avut mulţi posibili colegi care şi-au exprimat dorinţa de relocare din Bucureşti la Cluj.

Pe de altă parte specialiştii în domeniu spun că apare un nou trend în rândul angajaţilor în urma pandemiei. Tot mai multe companii din America sau Canada "fură angajaţi români" cu experienţă, fără să îşi mai deschidă sedii în România. Le permit acestora flexibilitate maximă şi salarii de nerefuzat.

BIANCA MUNTEAN, director executiv Transilvania IT Cluster: În timp ce poate în unele zone din ţară înregistrăm scăderi ale numărului de angajaţi, acest lucru este cauzat şi de mutarea acestor angajaţi în zona de freelancing. În alte zone cum este şi Clujul înregistrăm o uşoară creştere a numărului de angajaţi, generat de cerearea în creştere la nivel global pentru sectorul de IT.  Însă şi la noi înregistrăm anumite mutări de personal înspre companii care nici măcar nu îşi deschid sediul în România însă preferă să angajeze la sediile lor din Statele Unite, Canada, alte zone din lume, persoane care lucrează de acasă din Cluj sau din orice alt oraş românesc.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici