- Home
- Tehnologie
- BUCUREŞTI, (19.12.2024, 20:03)
- Iulia Kelt
Inteligenţa artificială învaţă să distingă aromele de whisky din SUA şi Scoţia
Un algoritm AI a identificat notele cele mai puternice din fiecare băutură mai precis decât orice expert uman, stabilind originea fiecărui whisky din SUA sau Scoţia, scrie The Guardian.
Urmărește
144 afișări
Inteligenţa artificială învaţă să distingă aromele de whisky din SUA şi Scoţia
Aceasta este un pas înainte în direcţia creării de sisteme automate capabile să prevadă aroma complexă de whisky doar din compoziţia sa moleculară. În prezent, experţii folosesc paneluri pentru a evalua miresmele specifice, precum note lemnoase, fumurii, untuoase sau caramelizate, pentru a se asigura că acestea nu variază semnificativ între serii ale aceluiaşi produs.
„Frumuseţea acestei inteligenţe artificiale este că este foarte consistentă. Avem această subiectivitate încă prezentă în experţii antrenaţi. Nu înlocuim nasul uman cu acesta, dar sprijinim foarte mult prin eficienţă şi consistenţă”, a spus Andreas Grasskamp, de la Institutul Fraunhofer pentru Inginerie de Proces şi Ambalare din Freising, Germania.
Identificarea aromei unui whisky nu este o sarcină simplă. Cele mai puternice note din băutură sunt un amestec complex de chimicale care interacţionează în nas şi chiar se maschează unele pe altele pentru a crea o impresie aromatică specifică. Interacţiunile fac extrem de dificilă prezicerea mirosului unui whisky doar din semnătura sa chimică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Numele celor trei ostatice eliberate de Hamas, făcute publice. Printre ele, o româncă
-
Israelul a anunţat începerea armistiţiului. Primii ostatici vor fi eliberaţi duminică
-
Israelul confirmă primirea listei cu ostatici şi intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului
Pentru acest studiu, cercetătorii au obţinut compoziţia chimică a 16 whisky-uri din SUA şi Scoţia, inclusiv Jack Daniel’s, Maker’s Mark, Laphroaig şi Talisker, şi detalii despre aromele lor de la un panel de 11 experţi. Aceste informaţii au fost folosite pentru a antrena algoritmi AI să prezică cele cinci arome principale şi originea băuturilor din constituenţii lor moleculari.
Un algoritm a avut o precizie mai mare de 90% în distingerea băuturilor din SUA de cele din Scoţia, deşi performanţa ar putea scădea când se confruntă cu băuturi neantrenate.
În medie, a identificat cele cinci note cele mai puternice din fiecare whisky mai precis şi constant decât orice individual din panelul de experţi.
Compuşii mentol şi citronellol au ajutat la identificarea whisky-urilor din SUA, care au adesea o notă caramelizată. Methyl decanoate a fost important pentru identificarea Scotch-ului, care adesea are o aromă fumurie sau medicinală.
Cercetătorii văd aplicaţii şi în alte domenii, de la detectarea produselor contrafăcute prin discrepanţele în mirosul lor, până la găsirea celor mai bune moduri de a amesteca plastic reciclat vechi, care pot dezvolta mirosuri neplăcute, în produse noi fără a se simţi mirosul.
Dr. William Peveler, lector senior în chimie la Universitatea din Glasgow, a spus că abordarea ar putea oferi mai multă „stabilitate” decât un panel de degustători umani.
„Notele de aromă ale unei mărci de whisky ar putea fi verificate rapid din serie în serie sau blend în blend pe baza semnăturii chimice singure, pentru a încerca să asigure un stil constant de casă”, a spus el.
Studiul a implicat doar un număr mic de whisky-uri şi nu este clar cum ar performa AI atunci când se confruntă cu mai multe, a adăugat el, şi cum s-ar descurca cu notele de aromă dezvoltate odată cu vârsta în butoi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Acordul de încetare a focului din Gaza a intrat în vigoare
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FOTO. Donald Trump a ajuns sâmbătă seara în Washington pentru a sărbători revenirea la putere. Evenimentul a început cu un foc de artificii
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Pensii cu 660 lei mai mari pentru această categorie de pensionari din România. Vezi dacă te încadrezi!
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe