Războiul Stelelor. O rachetă rusă a distrus un satelit, punând în pericol Staţia Spaţială Internaţională: „Act iresponsabil”

  • Astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale au fost nevoiţi să se pregătească pentru evacuare.
  • După incident, reacţia americanilor a fost vehementă: „A fost un act iresponsabil”.
Urmărește
13842 afișări
Imaginea articolului Războiul Stelelor. O rachetă rusă a distrus un satelit, punând în pericol Staţia Spaţială Internaţională: „Act iresponsabil”

Războiul Stelelor. O rachetă rusă a distrus un satelit, iar resturile au pus în pericol Staţia Spaţială Internaţională

O rachetă spaţială lansată de Rusia asupra unuia dintre sateliţii săi, în cadrul unui test de arme, a generat un câmp de resturi orbitale care a pus în pericol Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Cei 7 membri ai echipajului staţiei spaţiale - patru astronauţi americani, un astronaut german şi doi cosmonauţi ruşi - au fost sfătuiţi să se refugieze în capsulele navei lor spaţiale timp de două ore după test, ca măsură de precauţie, permiţând o evadare rapidă, în caz de necesitate, a precizat NASA.

Rusia nu a confirmat testul, dar SUA este furioasă şi vorbeşte despre un „act imprudent şi periculos”. Potrivit SUA, Rusia a testat o rachetă anti-satelit. „Peste 1.500 de bucăţi de resturi orbitale urmăribile au fost deja puse în mişcare şi probabil sute de mii de altele mai mici vor fi dezlănţuite ”, a tunat Departamentul de Stat.

Sateliţii, instrumente de nepreţuit

Rusia a făcut testul în ciuda avertismentelor repetate ale americanilor că acest tip de test ar putea prezenta un risc nu numai pentru sateliţi, ci şi pentru astronauţi. „Periculos, nesăbuit, iresponsabil”, au acuzat oficialii de la Washington.

Sateliţii sunt instrumentele care oferă oamenilor din întreaga lume servicii utile, de la servicii telefonice până la prognoze meteo, inclusiv sisteme GPS şi comunicaţii radio şi televiziune prin satelit. Administratorul NASA, Bill Nelson, s-a declarat „indignat”: „Este incredibil că Rusia pune în pericol nu numai astronauţii americani şi ai partenerilor internaţionali de pe ISS, ci şi propriii lor cosmonauţi”.

În prezent, pe ISS sunt şapte astronauţi, americanii Mark Vande Hei, Raja Chari, Thomas Marshburn şi Kayla Barron; împreună cu ruşii Anton Shkaplerov şi Pyotr Dubrov şi germanul Matthias Maurer, de la Agenţia Spaţială Europeană. Resturile „vor rămâne pe orbită ani şi decenii”, a tunat US Space Command.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
iss,
rusia,
sua,
nasa

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici