- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
WikiLeaks cere Google şi Facebook să anunţe dacă justiţia SUA a cerut date personale despre site
WikiLeaks cere Google şi Facebook să desecretizeze eventuale citaţii primite din partea instanţelor americane, după ce Twitter şi-a anunţat mai mulţi utilizatori că un tribunal din Virginia i-a cerut date privind mai multe persoane asociate cu site-ul, relatează Guardian, în ediţia online.
WikiLeaks cere Google şi Facebook să anunţe dacă justiţia SUA a cerut date personale despre site (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Astăzi a fost confirmată pentru prima dată existenţa unei anchete de spionaj secrete a guvernului american asupra WikiLeaks, în momentul în care citaţia a ajuns în domeniul public", se arată într-o declaraţie a site-ului WikiLeaks.
Citaţia, aprobată în decembrie de un tribunal din Virgina, cere site-ului Twitter, cu sediul în San Francisco, să predea toate detaliile conturilor şi mesajele private primite de cinci persoane. Printre acestea se numără fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, fostul analist militar Bradely Manning, suspectat că ar fi la originea scurgerii informaţiilor publicate de WikiLeaks, parlamentarul islandez Brigitta Jonsdottir, şi hackerul olandez Rop Gonggrijp.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Biden se întâlnește cu Xi Jinping pentru ultima dată înainte de învestirea lui Trump. Ce discută cei doi lideri la Summit-ul APEC din Peru
-
Finalul războiului din Ucraina se întrevede. Declaraţia lui Zelenski: „se va termina mai repede” cu Trump preşedinte
-
Fostul premier grec a fost exclus din partidul de guvernământ Noua Democraţie. Care a fost motivul
-
Noi proteste în Georgia. Comisia de votare atribuie victoria de la alegerile legislative partidului Visul Georgian
Trei dintre aceştia - Gonggrijp, Assange şi Jonsdottir - sunt numiţi "producători" ai primei scurgeri semnificative de informaţii confidenţiale - înregistrarea video a atacului lansat de un elicopter Apache, soldat cu moartea unor civili şi a unor ziarişti la Bagdad.
Citaţia se referă şi la contul lui Jacob Applebaum, programator american care a fost oprit în iulie la revenirea din Olanda în Statele Unite, când computerul şi telefoanele i-au fost controlate de oficialii americani.
Tribunalul care a emis citaţia a apreciat că există motive rezonabile pentru a crede că Twitter deţine informaţii şi materiale "relevante pentru o anchetă penală".
Documentul judiciar solicită Twitter să nu avertizeze persoanele vizate, însă compania a contestat cu succes această prevedere. Citaţia cere predarea detaliilor legate de adresele IP folosite pentru accesarea conturilor, care îi pot ajuta pe anchetatori să identifice modalităţile de comunicare folosite de cei vizaţi, precum şi adresele de email folosite de aceştia.
WikiLeaks consideră că emiterea citaţiei reprezintă un act de hărţuire. "Dacă guvernul iranian ar fi încercat să obţină prin mijloace coercitive informaţii de la ziarişti şi activişti ai unor ţări străine, grupurile pentru drepturile omului din întreaga lume ar fi protestat", se arată într-o declaraţie semnată de Assange.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO