Aceste plângeri, 30 în total, acuză armata de reprimarea manifestanţilor ostili militarilor în perioada în care aceştia s-au aflat la putere, de la sfârşitul lui 2011 până la începutul lui 2012, când au murit zeci de persoane.
Anan este vizat, în plus, de o plângere de îmbogăţire ilegală în cadrul unei operaţiuni funciare, depuse de un avocat, Samir Sabri.
Aceste plângeri au fost transmise de procurorul general Abdel Meguid Mahmoud Parchetului justiţiei militare, care va decide dacă le va da curs sau nu.
Dacă vor fi recunoscute valabile, ele vor conduce la prima aducere în faţa justiţiei a membrilor consiliului militar care a condus ţara de la îndepărtarea preşedintelui Hosni Mubarak în februarie 2011 şi până la învestirea preşedintelui Mohamed Morsi la sfârşitul lui iunie 2012.
Mareşalul Tantawi, care a fost timp de 20 de ani ministrul Apărării în regimul Mubarak, şi-a păstrat funcţia şi după îndepărtarea acestuia de la putere şi, în calitate de şef al Consiliului Suprem al Forţelor Armate (CSFA), a fost şeful statului de facto timp de un an şi jumătate.
Anan, şeful Statului Major al armatei, a fost „numărul doi” în CSFA, un colegiu format din aproximativ 20 de generali.