„Ar însemna să mă antepronunţ fără să fi văzut documentele, lucru pe care nu îl voi face”, a răspuns Băsescu, fiind întrebat ce părere are despre modul în care a decurs procesul de selecţie a procurorilor şefi de către ministrul Mona Pivniceru şi dacă va da curs nominalizărilor făcute de aceasta.
Tiberiu Niţu a fost propus pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar Ioan Irimie a fost nominalizat pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a anunţat, la 1 noiembrie, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.
Şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru avizarea lui Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie în funcţiile de procuror general al României şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie va avea loc în 22 noiembrie.
Ministrul Justiţiei a declarat că, după evaluarea candidaturilor depuse pentru cele două funcţii şi a interviurilor susţinute de aceştia, comisia a indicat câte două persoane care au îndeplinit în cea mai mare măsură standardele impuse.
Mona Pivniceru a spus că pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost selectaţi Elena Hach şi Tiberiu Niţu, iar pentru conducerea DNA au fost selectaţi Claudiu Dumitrescu şi Ioan Irimie.
Ministrul Justiţiei a adăugat că, în baza acestei liste scurte, a făcut o apreciere proprie a standardelor de evalaure şi a procedurilor, fiind propuşi Tiberiu Niţu ca procuror general al PICCJ şi Ioan Irimie la şefia DNA.
Propunerile ministeriale pentru cele două funcţii au fost înaintate Consiliului Superior al Mgistraturii.
Potrivit regulamentului de numire a procurorilor şefi, CSM are termen 60 de zile până la emiterea unui aviz (consultativ) la propunerea înaintată de ministrul Justiţiei, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele României.