Îndemnul intervine la o zi după anunţul anulării vizei americane pentru un adjunct al procurorului general, Renat Kuzmin, considerat ca un actor-cheie în încarcerarea lui Timoşenko.
„Sper că acesta (…) va fi primul pas către introducerea unor sancţiuni” din partea Washingtonului şi altor ţări occidentale „faţă de unele persoane implicate în represiunile politice din Ucraina”, s-a felicitat Oleksandr Timoşenko într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui american şi care a fost publicată de partidul soţiei sale.
Timoşenko, care a obţinut azil politic în Cehia în ianuarie anul trecut, îndeamnă la „anularea vizelor şi interzicerea intrării în ţările occidentale” pentru aproximativ 50 de oficiali ucraineni, între care şi şeful statului.
De asemenea, a cerut occidentalilor să „analizeze activităţile penale” ale regimului ucrainean, unde, în opinia sa, anumiţi reprezentanţi au „spălat” din bănci occidentale „mai mult de 52 de miliarde de dolari” în perioada 2010-2012.
Opoziţia ucraineană a transmis încă de câteva luni unor ambasade occidentale lista cu aceşti reprezentanţi, în care se regăsesc mai ales preşedintele Ianukovici şi Kuzmin, judecătorul care a condamnat-o pe opozantă la şapte ani de închisoare.
Într-o rezoluţie votată în septembrie, Senatul american a îndemnat Departamentul de Stat să interzică acordarea vizei oficialilor ucraineni implicaţi în încarcerarea lui Timoşenko.
Congresul american a votat joi „lista Magniţki”, care cuprinde sancţiuni împotriva oficialilor ruşi implicaţi în încălcări ale drepturilor omului.
Timoşenko a fost condamnată în 2011 la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. De asemenea, în prezent, este judecată pentru fraudă fiscală şi figurează ca martor în cazul unei crime care datează din 1986.
Urmăririle împotriva opozantei au provocat o criză gravă între Ucraina şi occidentali, care suspectează motivaţii politice şi reclamă eliberarea lui Timoşenko.