Prima pagină » Știri externe » Manifestaţii de protest în Franţa faţă de reforma universităţilor

Manifestaţii de protest în Franţa faţă de reforma universităţilor

Mii de studenţi şi liceeni au manifestat marţi pe întreg teritoriul Franţei faţă de legea privind autonomia universităţilor, acuzată că promovează dezangajarea statutului şi un învăţământ cu "două viteze", la o lună după începerea mişcării de protest.
Manifestaţii de protest în Franţa faţă de reforma universităţilor
27 nov. 2007, 20:34, Știri externe

La Paris, între 3.000 (potrivit poliţiei) şi 10.000 de tineri (potrivit organizatorilor), majoritatea liceeni, dar şi profesori, au defilat între Piaţa Republicii şi Cartierul Latin, cerând abrogarea legii şi denunţând negocierile care se desfăşoară în acelaşi timp la Ministerul Educaţiei cu cinci organizaţii studenţeşti.

Acceptarea negocierilor de către Unef, sindicat majoritar, a divizat mişcarea la sfârşitul săptămânii trecute, o organizaţie naţională studenţească cerând continuarea mobilizării.

Preşedintele Unef, Bruno Julliard, a dat asigurări că aceste întrevederi au obţinut "importante progrese", cerând adunării generale a studenţilor să le "ia în considerare".

La Lyon au fost între 850 şi 2.000 de manifestanţi, în timp ce la Marsilia circa 1.000, potrivit poliţiei. La Bordeaux s-au reunit între 1.500 şi 2.000 de studenţi, la Lille între 3.000 şi 4.000, în timp ce la Rouen, în vestul ţării, între 1.000 şi 2.000 de persoane.

Mişcarea studenţească a perturbat de patru săptămâni funcţionarea a circa 40 de campusuri din totalul de 85, provocând incidente între studenţii grevişti şi cei care nu erau în grevă, evacuări operate de forţele de ordine şi închiderea administrativă a mai multor universităţi.

De o săptămână, mişcarea de protest a atras de partea ei şi liceenii.

Universitatea Rennes-2, din vestul Franţei, a fost evacuată de forţele de ordine marţi, după sosirea unui cortegiu de studenţi grevişti.

La Paris, circa 20 de licee au fost blocate prin baraje de elevii aflaţi în grevă, precum şi mai multe universităţi, între care şi Sorbona.

Pentru a încerca să dezamorseze criza, Guvernul, confruntat în ultimele săptămâni cu greve în transporturi şi administraţia publică, a anunţat creşterea bugetului pentru învăţământul superior cu 50 la sută în cinci ani, pentru a ajunge de la zece miliarde la 15 miliarde de euro.