„Mi se pare că Statele Unite au făcut un gest foarte important (…) Ele au amânat testarea unei rachete balistice. Trebuie să le mulţumim” pentru aceasta, a declarat preşedintele rus, în timpul unei conferinţe comune cu cancelarul german Angela Merkel, alături de care a inaugurat Târgul industrial de la Hanovra.
„Sper că (acest gest) va fi remarcat de către partenerii noştri, inclusiv de Coreea de Nord (…) că fiecare se va calma şi toţi vor lucra împreună la găsirea unei soluţii pentru diferitele probleme„, a adăugat el.
„Oare există un pericol? Da, există unul, desigur„, a afirmat Putin referitor la intensificarea tensiunilor cu Coreea de Nord. „Catastrofa de la Cernobîl (…) ar fi o poveste pentru copii” pe lângă un astfel de conflict, a declarat el.
Statele Unite s-au arătat conciliante faţă de Coreea de Nord, anunţând amânarea unui test de rachetă, după ce Phenianul a mobilizat două rachete care ar fi capabile să atingă teritoriul american din Pacific.
Washingtonul a anunţat că a amânat testarea Minuteman 3, rachetă balistică intercontinentală cu capacitate nucleară, care trebuia să fie lansată în această săptămână de la baza aeriană Vandenberg din California.
Autorităţile de la Phenian au multiplicat în ultimele săptămâni declaraţiile belicoase din cauza manevrelor militare comune americano-sud-coreene şi noilor sancţiuni adoptate de ONU. Sancţiunile au fost adoptate ca răspuns faţă de testul nuclear nord-coreean de la începutul lunii februarie.
Aliatul său chinez, care a votat ultimele sancţiuni la adresa sa, s-a arătat preocupat duminică de creşterea tensiunii pe Peninsula Coreeană.
„Nimeni nu ar trebui să fie autorizat să arunce în haos o regiune şi, cu atât mai puţin, întreaga lume, din egoism”, a declarat Xi Jinping, fără să menţioneze Coreea de Nord sau Statele Unite.