Prima pagină » Știri externe » Aderarea a nouă state în decembrie, cea mai mare extindere a spaţiului Schengen din istoria sa

Aderarea a nouă state în decembrie, cea mai mare extindere a spaţiului Schengen din istoria sa

Spaţiul Schengen va cunoaşte în două săptămâni cea mai mare extindere din istoria sa după ce miniştrii de Interne din statele membre vor adopta, joi, decizia finală prin care la spaţiul de liberă circulaţie vor adera alte nouă state europene, relatează publicaţia electronică EUObserver.
06 dec. 2007, 16:51, Știri externe

Acesta va fi "un cadou de Crăciun destul de frumos", a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Franco Frattini, cu o zi înainte de reuniunea miniştrilor de Interne.

Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovenia, Slovacia şi Cehia, state care au aderat la UE în 2004, sunt ţările vizate de viitorul val de extindere a spaţiului Schengen. Începând cu data de 21 decembrie, controalele la punctele de frontieră terestre şi maritime vor fi abolite, urmate, începând cu martie 2008, de cele aeriene.

"Odată cu decizia de joi, ultima barieră în calea statului nostru deplin de membru UE va cădea", a declarat vicepremierul sloven Dusan Caplovici, subliniind că a sosit vremea ca diviziunea din Europa dintre "statele vechi şi cele noi" să ia sfârşit.

Spaţiul Schengen, înfiinţat în 1985 şi care poartă numele unui sat din Luxembourg, era format iniţial din Germania, statele Benelux şi Franţa, în prezent numărând 13 state, alături de Norvegia şi Islanda.

Marea Britanie şi Irlanda au preferat să nu adere şi să participe doar parţial la cooperarea din domeniul judiciar şi poliţienesc. Bulgaria, Cipru şi România urmează să se conformeze criteriilor de aderare, în timp ce Elveţia urmează să se alăture spaţiului în următoarele luni.

Potrivit comisarului Franco Frattini, extinderea spaţiului Schengen nu înseamnă reducerea securităţii, concluzie la care s-a ajuns după 58 de misiuni de monitorizare efectuate în 2006 şi alte 15 reevaluări în 2007. Graniţele externe ale UE sunt "sigure şi securizate", a declarat oficialul comunitar. "Eu, ca italian, voi considera graniţa polono-ucraineană ca fiind graniţa mea", a adăugat el.

Spaţiul Schengen urma iniţial să se extindă în octombrie 2007, dar decizia a fost amânată din cauza problemelor de natură tehnică survenite în implementarea noii baze de date centrale, cunoscută sub denumirea de SIS II.