Bărbatul, Ji Zhongxing, din provincia Shandong (est), a fost preluat de către salvatori, iar viaţa nu îi este în pericol, a precizat agenţia.
Potrivit agenţiei China Nouă, explozia, care nu a provocat alte victime, a avut loc la ora locală 18.24 (13.24, ora României), în faţa holului pentru sosiri, la terminalul 3 al aeroportului, al şaselea cel mai important în lume ca trafic.
Potrivit unui mesaj postat pe contul de microblogging chinez – echivalent site-ului Twitter – al televiziunii centrale chineze, incidentul nu a provocat vreo perturbare orarului curselor aeriene.
În fotografii difuzate de China Nouă pot fi observate persoane, care par să facă parte din personalul medical, acordând îngrijiri unei persoane întinse pe jos şi alte persoane fugind în terminal, plin de un fum alb.
O specialistă în politică externă chineză, Stephanie Kleine-Ahlbrandt, prezentă în terminal în momentul detonării, a afirmat într-un mesaj postat pe Twitter că a văzut „o explozie enormă urmată de panică, fum şi praf”, ce pot fi observate în fotografii pe care le-a postat online.
Pe alte reţele de socializare chineze, navigatori pe Internet au difuzat un link către un blog atribuit autorului exploziei, identificat de poliţie ca fiind Ji Zhongxing. În acest text, el afirmă că a muncit ca şofer de motocicletă-taxi în oraşul Dongguan (sud), după care a fost bătut grav poliţişti în 2005.
Autenticitatea acestui blog nu a putut să fie verificată imediat.
Potrivit agenţiei China Nouă, primele elemente ale anchetei au permis să se stabilească faptul că bărbatul în scaun cu rotile a acţionat detonatorul bombei imediat după ce a fost împiedicat de către poliţişti să distribuie fluturaşi. Niciun detaliu nu a fost furnizat despre conţinutul acestor fluturaşi sau despre eventuale revendicări ale acestui bărbat.
Nici poliţia şi nici serviciul de presă al aeroportului nu au putut să fie contactate în urma incidentului, pentru informaţii.
Potrivit unui fotograf AFP care s-a dus la aeroport după producerea exploziei, nu existau semne ale unei prezenţe sporite a poliţiei, iar circulaţia călătorilor se desfăşura în mod normal.
Rata criminalităţii este foarte scăzută în China, de aproximativ unu la 100.000 de locuitori în 2010, potrivit ONU. În schimb, corupţia şi hărţuiri din partea poliţiei sunt denunţate cel mai frecvent în plângeri depuse de cetăţeni chinezi, dar acestea practic nu ajung vreodată în justiţie.