Supravegherea informatică efectuată de Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) a permis localizarea unui oficial Al-Qaida, Hassan Ghul, ucis în urma unui atac american cu avioane fără pilot în Pakistan în 2012, scrie ziarul miercuri seara.
Campania controversată cu avioane fără pilot a preşedintelui amerian Barack Obama împotriva Al-Qaida a fost prezentată până acum ca fiind efectuată exclusiv de Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA), însărcinată cu spionajul în afara Statelor Unite. NSA este însărcinată în special cu supravegherea şi decodarea mesajelor criptate.
O operaţiune a putut să fie lansată împotriva lui Hassan Ghul cu ajutorul unui e-mail pe care i l-a trimis soţia sa, interceptat de NSA.
Statele Unite nu au confirmat în mod oficial că s-ar afla la originea morţii lui Ghul, însă potrivit documentelor provenind de la Snowden transmise The Washington Post, acesta a fost ucis anul trecut de către Statele Unite.
Capturat în 2004, Ghul a dezvăluit în cursul interogatoriului reţeaua de mesageri a lui Osama ben Laden, ceea ce a permis lansarea raidului american împotriva liderului Al-Qaida în mai 2011.
Ghul a petrecut, ulterior, doi ani într-o închisoare secretă CIA, după care a fost transferat, în 2006, în ţara sa natală, Pakistanul, unde a fost eliberat şi s-a alăturat din nou Al-Qaida.
Pentru a ajuta CIA să îl localizeze atât pe Ghul, cât şi alţi suspecţi, NSA a instalat „o reţea de supraveghere asupra (unei suprafeţe de) zeci de kilometri pătraţi în nord-vestul Pakistanului”.
E-mailul soţiei lui Ghul, în care aceasta evoca „condiţiile (sale) de viaţă actuale”, cuprindea suficiente informaţii pentru confirmarea coordonatelor domiciliului acestora.
„Această informaţie a permis operaţiunea de capturare/ucidere a unui individ care ar fi Hassan Ghul, pe 1 octombrie”, potrivit documentului citat de ziarul american.
NSA nu a dezminţit conţinutul acestui document, dar a subliniat, într-un comunicat, că activitatea sa vizează „să descopere şi să dezvolte informaţii despre ţinte ale spionajului extern, ca terorişti, traficanţi de persoane şi traficanţi de droguri”.
The Washington Post precizează că a omis în mod voit să publice alte informaţii despre aceste misiuni, cunoscute sub numele de „asasinate ţintite”, la solicitarea unor oficiali din domeniul informaţiilor îngrijoraţi de consecinţele publicării acestor informaţii asupra operaţiunilor pe care le desfăşoară.
Edward Snowden, în prezent refugiat în Rusia, a dezvăluit programe de supraveghere americane vaste şi secrete aparţinând NSA via colectarea de date telefonice şi numerice, inclusiv aparţinând americanilor.