În total, 22 de zile de audieri, eşalonate până în aprilie 2014, au fost programate şi peste patruzeci de martori vor fi chemaţi la bară pentru a se stabili dacă Wulff, în vârstă de 54 de ani, a profitat în mod nejustificat de generozitatea unui prieten, producător de film, care i-a achitat nota de plată la un hotel şi o vizită la sărbătoarea berii, la Munchen, în sumă de 700 de euro.
Fostul preşedinte a sosit la tribunal în jurul orei locale 08.45 (09.45, ora României), înconjurat de numeroşi jurnalişti.
„Nu este o zi uşoară. Sper să elimin până la ultima toate acuzaţiile (la adresa mea), pentru că m-am comportat întotdeauna în mod corespunzător”, a declarat Wulff în faţa Palatului Justiţiei.
El a fost forţat să-şi prezinte demisia în februarie 2012, după ce imunitatea sa a fost ridicată de justiţie, care îl anchetează în mai multe fapte litigioase.
Primele informaţii dezvăluite de presă se refereau la un împrumut în condiţii deosebit de favorabile acordat pentru achiziţionarea unui imobil pe vremea când Wulff era şef al Guvernului din landul Saxonia Inferioară, în perioada 2003-2010.
Dezvăluirile s-au multiplicat ulterior, presa relevând invitaţii, privilegii şi alte cadouri al căror destinatar ar fi fost fostul preşedinte german.
În cele din urmă, justiţia n-a putut să reţină decât invitaţia de la Munchen. Ea i-a propus lui Wulff un aranjament amiabil, cu condiţia recunoaşterii culpabilităţii şi a achitării unei amenzi în valoare de 20.000 de euro.
Dar Wulff, care într-un timp fusese o stea în ascensiune a conservatorilor conduşi de Angela Merkel şi un potenţial succesor al cancelarului, a respins această ofertă, preferând să-şi apere onoarea în cadrul unui proces public.