„Dependenţa Germaniei de gazul rusesc poate limita cu adevărat suveranitatea Europei. Sunt convins de acest lucru”, a declarat Tusk în faţa presei, cu două zile înaintea unei vizite a cancelarului german Angela Merkel la Varşovia.
„Pentru mine, problema Ucrainei este problema viitorului şi securităţii Uniunii Europene”, a declarat premierul polonez aflat în vizită la o bază militară în nordul Poloniei.
El s-a pronunţat pentru „o anumită revizuire a politicii energetice” a UE.
„Voi discuta foarte deschis despre acest lucru cu Merkel, subliniind că actualele concepţii despre politica privind clima şi gazele riscă să constituie o ameninţare pentru securitatea şi suveranitatea Europei întregi”, a insistat el.
„Voi formula fără echivoc opiniile noastre pe tema ameninţărilor legate de dependenţa de gazul şi banii ruseşti. Aceasta, bineînţeles, nu priveşte decât Germania, dar Germania constituie un exemplu puternic al acestui fenomen în ultimii ani”, a declarat Tusk.
El a anunţat că va discuta cu Merkel despre „cum ar putea rectifica germanii unele decizii economice, pentru a evita o paralizie a Europei în momentul în care aceasta trebuie să reacţioneze rapid şi să adopte o poziţie clară”.
Gigantul public rus Gazprom a ameninţat vineri Ucraina cu întreruperea exporturilor de gaze din cauza unei sume de 1,89 de miliarde de dolari neplătite, aşa cum a fost cazul în 2009, când tăierile au perturbat aprovizionarea ţărilor europene.
Expunerea diferitelor ţări la gazul rusesc rămâne foarte contrastantă.
Gazul rusesc reprezintă, în ţările din Vestul Europei (Belgia, Olanda, Spaniam, Franţa, Marea Britanie, Italia), între zero şi un sfert din consumul lor total, potrivit unei note a Morgan Stanley.
Alte ţări sunt mai dependente (Germania, Austria, Polonia), unele chiar foarte sau integral dependente (Finlanda, ţările baltice).