După o primă serie de măsuri decise săptămâna trecută, precum suspendarea negocierilor în materie de vize, eurodeputaţii apreciază că în absenţa calmării situaţiei sau în cazul anexării Crimeei, Uniunea „trebuie să adopte în ce mai scurt timp măsuri adecvate precum un embargo asupra armelor şi tehnologiilor cu dublă utilizare” civilă şi militară.
Rezoluţia, fără caracter coercitiv, a fost adoptată cu o majoritate largă.
Parlamentul cere, de asemenea, „restricţii în materie de vize, îngheţarea activelor” anumitor persoane „implicate în procesul decizional legat de invadarea Ucrainei” şi măsuri „împotriva companiilor ruseşti şi a filialelor lor, în special din sectorul energetic”.
Condamnând „ferm agresiunea comisă de Rusia prin invadarea Crimeei”, PE aminteşte că un referendum pe tema alipirii Crimeei la Rusia „va fi considerat ilegitim şi ilegal”.
Liderii europeni, în cadrul summitului lor extraordinar din 6 martie, au convenit asupra unei strategii în trei etape, mergând până la sancţiuni economice.
Miercuri, preşedintele comisiei pentru Afaceri Externe din Duma rusă, Aleksei Puşkov, a avertizat că orice sancţiune europeană împotriva Rusiei va conduce la măsuri reciproce şi ar putea duce la o „îngheţare fără precedent” a contactelor politice, „mai rău decât în anii Războiului Rece”.