Potrivit editurii All, Yan Lianke este unul dintre cei mai mari scriitori chinezi ai „noului val”, pus la index de mai multe ori pentru mai multe romane, cu încasări fabuloase şi „amendat” pe măsură. Este considerat una dintre cele mai „grele” voci care s-au ridicat vreodată împotriva sistemului comunist. Este un stilist desăvârşit, scriitura lui constituind o lecţie deschisă de literatură şi fiind plină de tablouri fascinante ale naturii (şi ale naturii umane).
Yan Lianke s-a născut în 1958, în provincia Henan, iar în prezent locuieşte la Beijing. S-a format ca autor de texte propagandistice pentru Armata de Eliberare, dar a fost, la rândul său, „eliberat” din funcţie din pricina sarcasmului cu care a atacat regimul comunist chinez în romanele „Xia ri luo” (1994) şi „Bucuraţi-vă de viaţă !” („Shou Huo”, 2004; apărut în limba română la Editura Allfa, parte a grupului editorial All, în anul 2013).
Geniul său satiric nu scapă cenzurii şi face ca următoarele romane, „Wei renmin fuwu” (2005) şi „Ding zhuang meng” (2006), să fie interzise în China. A primit numeroase distincţii literare, printre care prestigioasele premii „Lao She” pentru „Bucuraţi-vă de viaţă!” şi „Lu Xun” pentru vasta colecţie de nuvele intitulată „Nian, yue, ri” (2000). A fost nominalizat la premiul Man Asian 2011, pentru „Ding zhuang meng”, iar, în 2013, a intrat pe lista scurtă a premiului Internaţional Man Booker.
Premiul Franz Kafka, decernat de Societatea Franz Kafka, recompensează o creaţie literară excepţională pe plan artistic a unui scriitor contemporan, a cărei operă se adresează cititorilor, fără să ţină cont de originea lor, naţionalitate şi cultură. Fondat în 2001, acest unic premiu internaţional pentru literatură decernat în Republica Cehă poartă numele scriitorului Franz Kafka (1883 – 1924).
Printre laureaţii acestui premiu figurează americanul Philip Roth (2001), austriaca Elfriede Jelinek (2004), britanicul Harold Pinter (2005), japonezul Haruki Murakami (2006), francezul Yves Bonnefoy (2007), precum şi scriitorii cehi Ivan Klima (2002) şi Arnost Lustig (2008) şi dramaturgul Vaclav Havel (2010), scriitorul israelian Amos Oz (2013).