Premierul a participat, joi, împreună cu miniştrii de Interne, Apărare şi Finanţe la ceremonia dedicată sărbătoririi a 150 de ani de existenţă instituţională a Poliţiei de Frontieră Române.
Ponta a remarcat cu acest prilej că Poliţia de Frontieră este una dintre instituţiile care s-a schimbat cel mai mult în ultimii ani, în bine, iar în negocierile de aderare la spaţiul Schengen calitatea profesională a poliţiştilor de frontieră nu a fost pusă niciodată la îndoială.
Premierul a cerut, în acest context, Poliţiei de Frontieră să colaboreze foarte bine cu celelalte instituţii, precum ANAF sau Direcţia Generală a Vămilor, de la care are încă aşteptări foarte mari.
„Vreau să vă rog în continuare să conlucraţi cât mai bine şi cât mai eficient cu justiţia, cu unităţile de Parchet (…) şi cu, sigur că da, cu ANAF-ul, de la care încă am aşteptări foarte mari, şi de la Direcţia Generală a Vămilor, acolo unde poate lucrurile nu au mers atât de repede cum au mers la dumneavostră şi acolo unde sper că reforma şi eficienţa activităţilor să fie într-adevăr mult mai pregnantă în perioada care urmează„, a declarat prim-ministrul.
Ponta a adăugat că, odată cu aderarea la Schengen, Poliţia de Frontieră va avea responsabilităţi şi mai mari.
„Poate chiar în acaestă toamnă, poate doar cu frontierele aeriene, dar cu siguranţă dezideratul legitim al Roâmniei de a fi membru al spaţiului Schengen se va înfăptui. Asta nu înseamnă pentru dumneavoastră mai puţin muncă sau mai puţină responsabilitate. Veţi avea cu atât mai multă responsabilitate, veţi răspunde practic de tot spaţiul european”, a arătat premierul.
Ponta a dezvelit, în cadrul ceremoniei, un bust al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, subliniind că decizia acestuia de a înfiinţa corpul grănicerilor nu a fost una impusă din afara ţării.
„O decizie foarte bună, luată de un domnitor român. Vedeţi, avem această boală să credem că lucrurile bune în România vin numai din afară. Nu, eu cred că lucrurile bune în România vin din România şi sunt făcute de români!”, a spus Ponta.
El a primit din partea poliţiştilor de frontieră un panou cu însemnele acestora, dar şi o sabie de ceremonie.
„Mă gândeam care dintre proverbele româneşti e mai valabil în perioada asta: «Cine ridică sabia, de sabie va muri» sau «Capul plecat sabia nu-l taie». Eu vreau să vă rog să staţi cu capul sus, să scoatem sabia doar la nevoie şi, cu siguranţă, să vă faceţi datoria în continuare„, a mai afirmat prim-ministrul.