„Prin restricţionarea accesului băncilor ruse la împrumuturile UE, Bruxellesul a creat, de fapt, condiţii mult mai avantajoase pentru mărfurile europene pe piaţa noastră”, a explicat Serghei Lavrov, la o reuniune a oamenilor de afaceri din cadrul Association of European Businesses (AEB).
„Nu trebuie să uităm că subvenţiile acordate proprietarilor de terenuri agricole sunt de şase ori mai mari în UE decât în Rusia. Prin urmare, măsurile de restricţionare a importurilor din Uniunea Europeană nu sunt sancţiuni; este dreptul nostru să ne protejăm interesele economice naţionale şi să luptăm împotriva concurenţei neloiale”, a subliniat ministrul rus de Externe.
Şeful diplomaţiei ruse a mai afirmat că economiile statelor membre UE vor înregistra pierderi estimate la 40 de miliarde de euro în cursul acestui an, în urma sancţiunilor impuse Moscovei în contextul crizei din Ucraina, iar pierderile sunt estimate să ajungă la 50 de miliarde de euro în cursul anului 2015.
Deocamdată, nu există cifre exacte cu privire la pierderile suferite în urma sancţiunilor, însă Uniunea Europeană a realizat estimări preliminare şi a apreciat că acestea s-ar putea ridica la 40 de miliarde de euro în cursul acestui an, a declarat Serghei Lavrov, citat de Russia Today.
La începutul lunii august, Rusia a interzis pentru un an importurile de carne, peşte, fructe şi legume din Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Australia şi Norvegia, în replică la sancţiunile impuse Moscovei de Occident în contextul crizei din Ucraina.