Sindicatul, care se bazează pe mărturiile unor membri ai personalului din spitalul din Dallas, răspunde astfel directorului Centrului American de Control şi Prevenire a Bolilor (CDC), Tom Frieden, care vorbise despre o lipsă a procedurilor pentru a explica îmbolnăvirea unei asistente medicale care l-a îngrijit pe Thomas Duncan.
„CDC susţine că protocolul nu a fost respectat, dar asistentele susţin că nu există un astfel de protocol”, a declarat preşedintele Sindicatului naţional al asistentelor, Roseann DeMoro. Nici când pacientul a fost internat la urgenţă, nici după ce a fost preluat de cadrele medicale din spital, asistentele nu au avut la dispoziţie reguli specifice pentru tratarea pacientului liberian, decedat săptămâna trecută, a explicat DeMoro.
În condiţiile în care pacientul prezenta simptomele îmbolnăvirii cu Ebola, infirmierele nu au primit indicaţii cu privire la eliminarea probelor şi echipamentelor contaminate, a mai afirmat Roseann DeMoro.
Mai mult, probele prelevate de la bolnav, care au fost analizate în laboratorul spitalului, nu au făcut obiectul unei proceduri specifice, a adăugat şi copreşedintele sindicatului, Deborah Burger. Eşantioanele au fost trimise prin sistemul de tuburi pneumatice al spitalului, care riscă acum „să fie în întregime contaminat”, a acuzat Deborah Burger.
Membrii personalului din spital care au făcut aceste dezvăluiri au solicitat să rămână anonimi, de teama unor eventuale sancţiuni, a mai anunţat sindicatul.
Între timp, prima infirmieră contaminată, Nina Pham, în vârstă de 26 de ani, a afirmat că se simte bine, potrivit unui comunicat dat publicităţii marţi de spitalul din Texas.