Ministerul Economiei a anunţat, într-un comunicat, că tulpina virusului H5N8, o formă „înalt patogenă” pentru animale, dar cu un risc scăzut de transmitere la om, se află la originea contaminării celei de-a doua ferme, din Ter Aar, în centrul ţării.
Cea de-a treia fermă se află la Kamperveen, la aproximativ 100 de kilometri nord de Ter Aar. „Prezenţa virusului a fost detectată într-o fermă cu aproximativ 10.000 de păsări”, a subliniat Ministerul olandez al Economiei.
Păsările vor fi sacrificate, iar ferma va fi dezinfectată de autorităţile sanitare, a adăugat ministerul.
În acest caz, este vorba despre varianta H5 a virusului, dar Ministerul olandez al Economiei nu a precizat dacă este vorba despre o tulpină „slab patogenă sau înalt patogenă”.
Autorităţile olandeze speră să confirme în cursul zilei de vineri dacă virusul aparţine, de asemenea, tulpinii H5N8, care a fost identificat săptămâna trecută în prima fermă, la Herkendorp, în apropiere de Ter Aar.
Tulpina H5N8, prezentă până acum doar în Asia, a fost identificată pentru prima oară în Europa la începutul lunii noiembrie, în ferme din Germania.
Virusul, transmis de păsările migratoare, a fost ulterior identificat în Olanda şi în Marea Britanie, într-o fermă din Yorkshire, în nordul Angliei.
Această variantă a virusului este diferită de H5N1, care, în perioada 2003-2014, a provocat 393 de morţi din 668 cazuri înregistrate, în special în Asia, potrivit bilanţului realizat de OMS.