Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a fost primit vineri de preşedintele Georgiei, Giorgi Margvelaşvili, şi a avut întrevederi cu premierul Irakli Garibaşvili, preşedintele Parlamentului, David Usupaşvili, cu ministrul de stat al Georgiei pentru integrare europeană şi euro-atlantică, David Bakradze, precum şi consultări cu omologul Tamar Beruceaşvili.
În cadrul discuţiilor cu preşedintele Margvelaşvili, Bogdan Aurescu a exprimat interesul României pentru dezvoltarea cooperării bilaterale, în toate sectoarele de interes comun, precum şi de sprijin al Bucureştiului pentru opţiunile Georgiei de integrare europeană şi euro-atlantică.
Întâlnirea cu premierul georgian a oferit ocazia abordării aspectelor privind extinderea cooperării economice româno-georgiene, inclusiv în perspectiva vizitei oficiale pe care Irakli Garibaşvili o va efectua la Bucureşti, în perioada următoare, la invitaţia premierului Victor Ponta.
Bogdan Aurescu a reiterat importanţa concretizării proiectelor comune în domeniul energiei, prin inter-conectorul de gaz lichefiat Azerbaidjan – Georgia – România – Ungaria (AGRI), şi în domeniul transporturilor, prin proiectul de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică.
În discuţiile cu ministrul de stat David Bakradze, şeful diplomaţiei române a evidenţiat importanţa pe care România o acordă implementării Pachetului Substanţial de Măsuri privind Georgia, adoptat cu prilejul reuniunii la vârf a Aliaţilor din Marea Britanie, arătând că ţara noastră va participa la efortul Aliat menit să consolideze securitatea Georgiei şi să sprijine reformele în domeniul apărării.
Şeful diplomaţiei române a exprimat, în cadrul întrevederilor, dar şi la vizitarea punctului de control Khurvaleti, susţinerea României pentru activitatea Misiunii UE de Monitorizare în Georgia (EUMM). El a arătat că România va continua să menţină un nivel ridicat al participării la EUMM, fiind, în continuare, principalul contributor, cu 35 de experţi secondaţi şi 3 experţi în regim contractual.
Totodată, Bogdan Aurescu a exprimat susţinerea României pentru soluţionarea pe cale paşnică a conflictelor prelungite din Georgia, în baza dreptului internaţional, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei, în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional.
Discuţiile dintre Bogdan Aurescu şi ministrul georgian de Externe, Tamar Beruceaşvili, au vizat situaţia din Ucraina şi perspectivele de soluţionare a acesteia în urma înţelegerilor de la Minsk din 12 februarie.
Aurescu a relevat că Georgia este al doilea beneficiar al asistenţei pentru dezvoltare acordată de România, cu un procent de 7,5%, după Republica Moldova.
Programul vizitei oficiale în Georgia a cuprins şi vizitarea liniei administrative de separaţie cu Osetia de Sud, în localitatea Khurvaleti.