Deputaţii ruşi au adoptat un proiect de lege privind interzicerea unor organizaţii nonguvernamentale (OMG) şi firme străine „indezirabile”, un termen lăsat deschis interpretării.
Potrivit unei legi din 2012, ONG-uri ruseşti cu legături în politică şi finanţate din străinătate sunt obligate să se înregistreze ca „agenţi străini”, o expresie folosită în trecut pentru spioni.
Partidul lui Putin, care domină ambele Camere ale Parlamentului rus, este iniţiatorul proiectului.
Potrivit textului din Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), procurorii şi Ministerul de Externe urmează să decidă dacă o organizaţie sau firmă străină este „Indezirabilă”.
Un străin declarat „indezirabil” riscă o amendă de până la 500.000 de ruble (peste 8.840 de euro) şi până la şase ani de închisoare.
Proiectul a fost adoptat în a doua lectură, vineri, de către Duma de Stat. Însă, pentru a deveni lege, este necesar să treacă de a treia lectură, să fie aprobat de Consiliul Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) şi să fie promulgat de către Putin.
Iniţiativa apare în contextul relaţiilor glaciale dintre Occident şi Moscova, căreia i-a impus sancţiuni din cauza implicării în conflictul din Ucraina.
„Declarând pe cineva «indezirabil, nu vrem să-l vedem pe teritoriul nostru» reprezintă o încălcare a dreptului internaţional, principiilor generale de drept şi Codului Civil”, denunţă Pavel Cikov, preşedintele Agora, o coaliţie de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.
El preconizează numeroase dispute cu privire la interpretarea legii.
Într-un comentariu cu privire la proiectul de lege, cotidianul Moskovski Komsomoleţ scrie că eticheta „indezirabilă” poate fi aplicată oricărei organizaţii străine „comerciale ori non-profit”.
Organizaţii precum Medecins Sans Frontieres (MSF), Amnesty International (AI), Greenpeace, Reporteri fără frontiere (RSF) şi Transparency International (TI) „sunt cu siguranţă ameninţate”, consideră ziarului.
Noua lege este o „armă” care poate să fie folosită „data viitoare când relaţiile (Rusiei) cu Occidentul escaladează ori sub influenţa coşmarului paranoic «anti-Maidan»”, scrie publicaţia, referindu-se la temerile ruse faţă de o eventuală revoltă populară împotriva Guvernului ca cea din Ucraina.