După ce îşi va ispăşi pedeapsa după gratii, Gonzalez va fi plasat sub supraveghere în libertate timp de trei ani, a decis justiţia americană.
Judecătoarea federală Rosemary Collyer a recomandat ca Gonzalez să fie monitorizat în închisoare în legătură cu problemelor mentale pe care le are.
Avocatul său, David Bos, a invocat, pentru a explica gestul clientului său, tulburări psihologice, pentru care nu a primit niciodată îngrijiri anterior şi care ar fi apărut în urma mobilizării sale în Irak.
Omar Gonzales a „cerut iertare pentru faptele” pe care le-a comis în timpul procesului şi a spus că nu voia, la vremea respectivă, „să facă rău cuiva”.
– Panică la Secret Service
Inculpatul a fost găsit vinovat de „pătrundere ilegală într-un edificiu protejat, având asupra sa o armă letală sau periculoasă” şi de „agresarea” unor agenţi Secret Service însărcinaţi cu supravegherea Casei Albe şi preşedintelui Statelor Unite.
Procurorul Thomas Gillice a subliniat că „domnul Gonzalez avea doar un singur obiectiv, şi anume să intre în Casa Albă” şi că deţinea o „colecţie impresionantă de arme de foc”.
Judecătoarea Collyer a precizat că „trecutul (lui Gonzales) arată că era o persoană civilizată înainte de război (…), dar că războiul a avut un impact asupra stabilităţii sale mentale”, adăugând că bărbatul este „inteligent şi stabil atât timp cât ia medicamente”.
Pătrunderea sa în reşedinţa prezidenţială a declanşat o plemică cu privire la procedurile de protecţie a lui Barack Obama, o anchetă şi demisia directoarei Secret Service.