Prima pagină » Știri externe » NATO susţine Turcia în faţa ameninţării teroriste

NATO susţine Turcia în faţa ameninţării teroriste

NATO şi-a manifestat marţi "solidaritatea" cu statul turc faţă de ameninţarea islamistă şi a subliniat importanţa unităţii organizaţiei în acest context, după cum a declarat secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, informează site-ul publicaţiei El Pais.
NATO susţine Turcia în faţa ameninţării teroriste

Jens Stoltenberg a făcut aceste afirmaţii în cadrul reuniunii ambasadorilor celor 28 de ţări membre, eveniment organizat pentru evaluarea situaţiei critice de la frontiera turcă, provocată de avansarea grupării Stat Islamic.

Summitul de urgenţă a fost organizat la cererea Turciei, care recent a bombardat organizaţia teroristă SI în nordul Siriei ca răspuns la atacurile pe teritoriul său, dintre care ultimul s-a soldat cu cel puţin treizeci de morţi, majoritatea studenţi, în localitatea de frontieră Suruc. Statul turc încearcă, de asemenea, să frâneze acţiunile miliţiilor kurde, considerate un grup terorist pentru Guvernul de la Ankara. Comisia Europeană îndeamnă, cu toate acestea, la prudenţă în ceea ce priveşte răspunsurile autorităţilor turce faţă de atacurile turceşti, după cum a declarat în această dimineaţă un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Reuniunea a avut loc la mai puţin de 24 de ore după ce Ankara şi Washington au confirmat intenţia să creeze o zonă liberă de jihadişti la frontiera turco-siriană. O bază militară NATO din sudul Turciei a fost deschisă avioanelor coaliţiei care luptă împotriva grupării Stat Islamic din Irak şi Levant (ISIL), în urma unei discuţii telefonice dintre preşedinţele turc şi cel american.

„Toţi aliaţii NATO participă la coaliţia împotriva terorismului jihadist”, a semnalat secretarul general citat de El Pais, care a evitat, de asemenea, să răspundă dacă organizaţia se va implica mai mult în lupta împotriva SI sau dacă va lăsa acest lucru pe seama coaliţiei.

Intensificarea conflictului de la graniţa dintre Siria şi Turcia a determinat ca Ankara – în deplină respectare a articolului 4 din Tratatul care permite unui stat membru să convoace o reuniune de urgenţă în cazul în care îşi simte ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea – să facă un apel la consultări pentru a discuta situaţia.

Cu toate acestea, Ankara nu a cerut ajutor militar ţărilor care alcătuiesc Alianţa, a confirmat secretarul general într-o conferinţă de presă. Stoltenberg a declarat duminică într-un interviu acordat BBC: „Turcia are un exerciţiu şi forţe de securitate foarte puternice. Nu a existat nicio cerere formală de ajutor militar”. Preşedinele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat în timpul unei vizite oficiale în China, că ţara a fost atacată şi că „îşi exercitează dreptul să se apere şi va continua să o facă până la final”.