Cameron s-a declarat „profund emoţionat” de fotografiile care au emoţionat lumea, dar a refuzat să prezinte planuri în vederea primirii unor refugiaţi.
„Oricine a văzut aceste fotografii nu avea cum să nu fie emoţionat, iar eu, ca tată, m-am simţit profund emoţionat la vederea acelui băiat, pe o plajă din Turcia”, a declarat el pentru presă.
„Marea Britanie este o naţiune morală şi se va achita de responsabilităţile morale pe care le are”, a adăugat el.
„Aş spune că persoanele vinovate de aceste scene teribile pe care le vedem sunt preşedintele (Bashar al-)Assad în Siria, măcelarii ISIL (un acronim al SI) şi grupările criminale care controlează acest comerţ cu oameni”, a spus el.
Fotografia care a emoţionat lumea, cu un copil sirian în vârstă de trei ani înecat în naufragiul unei ambarcaţiuni cu imigranţi ce încercau să ajungă în Grecia, arată că „este urgent să se acţioneze”, a reacţionat joi premierul francez Manuel Valls.
„Avea un nume: Aylan Kurdi. Este urgent să se acţioneze. Este urgentă o mobilizare europeană”, a declarat Valls într-un mesaj postat pe Twitter, însoţit de una dintre cele două fotografii, cea în care apare un poliţist turc ţinând în braţe copilul mort.
Cele două ambarcaţiuni naufragiate plecaseră în noaptea de marţi spre miercuri din oraşul turc de coastă Bodrum şi se îndreptau către Insula greacă Kos, una dintre cele mai scurte traversări pe mare între Turcia şi Europa. Ele s-au răsturnat, potrivit Pazei de Coastă turce.
Avertizaţi de strigătele naufragiaţilor, salvatori au adunat 12 cadavre din apă, inclusiv pe al lui Aylan Kurdi, în vârstă de trei ani, al cărui frate, Galip, în vârstă de cinci ani, a murit şi el în naufragiu, potivit presei turce.
Fotografii cu cei doi fraţi şi cadavrul lui Aylan – care purta un tricou roşu şi un şort albastru, cu faţa în jos, pe una dintre plajele staţiunii balneare Bodrum – au invadat reţelele de socializare.
Imaginile au fost preluate, de asemenea, de către presa europeană, inclusiv de ziare care anterior au adoptat o linie dură cu privire la criza imigranţilor.
Spre deosebire de presa britanică, presa franceză nu a publicat fotografiile, în afară de Le Monde, care a pus o fotografie pe prima pagină, în ediţia care urmează să apară vineri.