Relaţiile dintre cele două state s-au tensionat în 2010, când trupele speciale israeliene au întreprins un raid care a vizat o flotilă umanitară care se îndrepta către Fâşia Gaza, la acel moment aflată sub blocadă. Nouă cetăţeni turci au murit în timpul acestui incident, pe nava Mavi Marmara.
După acest incident, printre altele, Turcia şi-a retras ambasadorul de la Tel Aviv şi a redus nivelul cooperării militare cu Israelul.
Ambele state sunt aliate cu Statele Unite, iar Washingtonul a depus eforturi susţinute pentru a convinge autorităţile de la Tel Aviv şi Ankara să accepte un acord de reconciliere.
Potrivit acordului finalizat în acest weekend la Roma, Israelul a acceptat cererea Ankarei de a compensa familiile victimelor turce şi va contribui cu 20 de milioane de dolari la un fond de compensare a victimelor.
Pe de altă parte, Ankara va renunţa la acţiunile legale iniţiate împotriva militarilor israelieni implicaţi în incidentul Mavi Marmara.
Turciei îi va fi permis să trimită ajutoare umanitare către Fâşia Gaza şi să investească în proiecte de infrastructură de acolo.
Fâşia Gaza este controlată de mişcarea islamistă Hamas, care militează pentru distrugerea Israelului.
Aflat la Roma, premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit, duminică şi luni, cu secretarul de stat John Kerry.