Turcia, ţară membră NTAO şi care face parte din coaliţia coordonată de Statele Unite împotriva reţelei Stat Islamic, îi susţine pe rebelii arabi şi turcmeni care luna trecută au eliberat oraşul sirian Jarablus din mâna jihadiştilor.
Pe de altă parte, Ankara se opune rebelilor kurzi sirieni , considerând PYD (Unităţile de Protecţie a Poporului, n.red.) şi YPG (Partidul Uniunea Democrată, aripa politică a YPG, n.r.) ca fiind extensii ale militanţilor separatişti kurzi din Turcia cu care se află în conflict de trei decenii, scrie Reuters online.
„Autorităţile militare şi ministrul nostru de Externe poartă discuţii cu Statele Unite despre chestiunea oraşului Raqqa. Le-am precizat condiţiile noastre,” a declarat Erdogan la întoarcerea de la New York, unde a susţinut un discurs în faţa Adunării Generale a ONU şi a avut o întrevedere cu vicepreşedintele american Joe Biden.
„Dacă Statele Unite nu implică PYD şi YPG în această chestiune, putem duce această bătălie împreună cu Statele Unite,” a adăugat liderul turc.
Preşedintele de la Ankara a mai declarat că Turcia a demonstrat „cea mai mare eficienţă în luptă împotriva Stat Islamic, în pofida dezinformărilor”.
Oficiali militari americani de rang înalt au declarat săptămâna trecută că se analizează posibilitatea de a înarma luptătorii kurzi sirieni, recunoscând dificultatea menţinerii unei echilibru între această măsură şi păstrarea relaţiilor cu Ankara.