„În afara loialităţii Muntenegrului faţă de politicile împotriva Rusiei, statutul de membru NATO a fost impus acestei ţări. Această tendinţă ne întoarce la politica liniilor de demarcaţie”, a spus Lavrov.
Ministrul rus de Externe consideră că autorităţile muntenegrene au adoptat o atitudine ostilă faţă de Rusia, fără a avea vreo justificare.
„Este vorba doar despre un proiect geopolitic, care nu contribuie cu nimic la îmbunătăţirea securităţii NATO. În schimb, vor fi costuri suplimentare pentru statele membre ale alianţei, întrucât vor trebui să încorporeze teritoriul Muntenegrului în termeni tehnici şi militari. Nici securitatea Muntenegrului nu va fi îmbunătăţită, întrucât nimeni nu a ameninţat şi nu poate ameninţa această ţară”, a mai declarat Lavrov.
Preşedintele Comisiei pentru Apărare şi Securitate din Duma de Stat a Rusiei, Victor Ozerov, a anunţat că Moscova va revizui programele de cooperare cu Muntenegru, întrucât statul balcanic pune în pericol securitatea naţională a Rusiei după aderarea la NATO.
„Analiza va arăta dacă aceste programe de cooperare vor fi anulate sau reconsiderate. În orice caz, toate acordurile cu Muntenegru vor fi revizuite. Politica naţională de securitate a Rusiei, aprobată de către preşedinte, consideră NATO drept una dintre cele mai mari ameninţări la adresa securităţii naţionale, iar acordurile cu Muntenegru vor fi analizate din această perspectivă”, a spus Ozerov.
Luni, Muntenegru a devenit oficial cel de-al 29-lea stat membru al Alianţei Nord-Atlantice. Premierul muntenegrean Dusko Markovic a fost prezent la Washington pentru o ceremonie dedicată aderării.