Prima pagină » Știri externe » Fost şef de cabinet al ministrului britanic pentru Brexit: Ieşirea Marii Britanii din UE va fi cea mai mare calamitate din Regat, de după al Doilea Război Mondial

Fost şef de cabinet al ministrului britanic pentru Brexit: Ieşirea Marii Britanii din UE va fi cea mai mare calamitate din Regat, de după al Doilea Război Mondial

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi cea mai mare calamitate a ţării de după cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat miercuri James Chapman, fostul şef de cabinet al ministrului britanic pentru Brexit, David Davis, relatează site-ul agenţiei Reuters.
Fost şef de cabinet al ministrului britanic pentru Brexit: Ieşirea Marii Britanii din UE va fi cea mai mare calamitate din Regat, de după al Doilea Război Mondial

James Chapman a făcut apel pentru crearea unei noi mişcări politice care să se opună părăsirii Blocului comunitar.

„Mă tem că este cea mai mare calamitate pentru ţara noastră de la cel de-al Doilea Război Mondial. A trecut timpul pentru ca sensibilii parlamentari din toate partidele să admită că Brexit este o catastrofă. Dacă este nevoie, trebuie să se unească într-un nou partid şi să schimbe această situaţie”, a spus Chapman, care a condus cabinetul ministerial pentru aproximativ un an, după referendumul din iunie 2016 privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

James Chapman a mai făcut parte din echipa ministrului britanic de Finanţe George Osborne şi a lucrat în campania acestuia pentru rămânerea în UE, înaintea referendumului.

Autoritatea premierului Theresa May, principalul susţinător al Brexit, a fost slăbită în urma recentelor alegeri anticipate, formaţiunea politică de centru-dreapta pierzând majoritatea pe care o avea în Camera Comunelor, dar a reuşit să se menţină la guvernare graţie unui acord cu un partid unionist nord-irlandez.

La finele lunii iulie, negociatori din partea Marii Britanii şi a Uniunii Europene s-au întâlnit la Bruxelles pentru o nouă rundă de discuţii privind Brexit. Ambele părţi s-au angajat să abordeze în profunzime subiectele esenţiale precum drepturile cetăţenilor UE din Marea Britanie, plăţile pe care Marea Britanie trebuie să le facă pentru a acoperi angajamentele bugetare în curs de desfăşurare şi rezolvarea problemelor privind Irlanda de Nord, odată ce o nouă frontieră terestră va separa ţara britanică de Irlanda, stat membru UE.