„Ceea ce văd în documentele Marii Britanii privind Irlanda şi Irlanda de Nord mă îngrijorează. Marea Britanie doreşte ca UE să suspende aplicarea legilor sale, a uniunii vamale şi a pieţei sale unice pentru ceea ce va reprezenta o nouă frontieră externă a UE. Marea Britanie vrea să folosească Irlanda ca pe un test pentru viitoarele relaţii comerciale cu UE. Aceste lucruri nu se vor întâmpla. Nu ar fi corect pentru Irlanda şi pentru Uniunea Europeană. Totodată, cetăţenii irlandezi din Irlanda de Nord trebuie să se bucure în continuare de drepturile de cetăţeni ai UE„, a spus Barnier.
Comentariile lui Barnier scot în evidenţă viziunile radical diferite ale celor două părţi privind una dintre cele mai dificile probleme ale Brexit – cum va fi afectată libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor între Republica Irlanda, membră a UE, şi Irlanda de Nord, care este administrată de Marea Britanie.
În luna august, Marea Britanie a susţinut că, după Brexit, nu ar trebui să existe puncte de frontieră şi controale de imigraţie de-a lungul frontierei de 500 de kilometri. Aproximativ 30.000 de persoane fac această trecere în fiecare zi, iar companiile depind de mişcarea neîngrădită a mărfurilor între nord şi sud.
Autorităţile de la Bruxelles şi Dublin declară că vor să păstreze o frontieră deschisă, însă susţin că Marea Britanie nu a reuşit să explice modul în care va reuşi acest lucru având în vedere intenţia declarată de a părăsi uniunea vamală a Uniunii Europene.
Blocul comunitar este, de asemenea, îngrijorat de faptul că Marea Britanie ar putea utiliza frontiera dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord ca o modalitate de a eluda taxele care vor fi impuse după Brexit pentru comerţul UE-Marea Britanie, cerându-i Londrei să vină cu „soluţii creative şi flexibile”.