Prima pagină » Știri externe » Autorităţile turce au emis mandate de reţinere pentru 133 de angajaţi guvernamentali, suspectaţi că ar fi implicaţi în tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016

Autorităţile turce au emis mandate de reţinere pentru 133 de angajaţi guvernamentali, suspectaţi că ar fi implicaţi în tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016

Mandatele de reţinere emise de autorităţile turce vizează 133 de angajaţi ai ministerelor de Finanţe şi Muncii, suspectaţi că ar fi implicaţi în tentativa eşuată de lovitură de stat din anul 2016, informează agenţia de ştiri Anadolu.
Autorităţile turce au emis mandate de reţinere pentru 133 de angajaţi guvernamentali, suspectaţi că ar fi implicaţi în tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016

Suspecţii sunt acuzaţi că ar fi utilizat ByLock, o aplicaţie de mesagerie criptată despre care autorităţile turce afirmă că ar fi fost folosită de organizaţia lui Fethullah Gulen, un cleric musulman acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa eşuată de lovitură de stat.

Clericul musulman Fethullah Gülen, fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan şi lider al Mişcării Gülen (Hizmet), care trăieşte în autoexil în statul american Pennsylvania, a negat orice implicare în complotul eşuat şi îl acuză pe Erdogan că încearcă să acapareze şi mai multă putere.

În urma evenimentelor din  iulie 2016, autorităţile turce au arestat peste 50.000 de persoane, iar 140.000 de funcţionari publici şi militari au fost suspendaţi din funcţii ori demişi. Persoanele vizate de anchete sunt suspectate că ar avea legătură cu Fethullah Gulen, un cleric musulman acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat militară.

Deşi activiştii pentru democraţie, opoziţia şi guvernele occidentale au criticat măsurile punitive, Ankara insistă că este necesar să elimine în totalitate presupusa ameninţare reprezentată de mişcarea clericului Fethullah Gulen.