Prima pagină » Știri externe » Guy Verhofstadt se declară optimist în privinţa negocierilor dintre UE şi Marea Britanie pe tema Brexit

Guy Verhofstadt se declară optimist în privinţa negocierilor dintre UE şi Marea Britanie pe tema Brexit

Guy Verhofstadt, negociatorul Parlamentului European pentru Brexit, a afirmat, joi, că sunt şanse foarte mari ca discuţiile dintre UE şi Marea Britanie pe tema Brexit să se finalizeze cu un acord şi a adăugat că cele două părţi trebuie să-şi rezolve rapid diferendele, relatează site-ul Reuters.
Guy Verhofstadt se declară optimist în privinţa negocierilor dintre UE şi Marea Britanie pe tema Brexit

Într-un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt, Verhofstadt s-a declarat optimist cu privire la faza în care au ajuns negocierile dintre UE şi Marea Britanie, în pofida faptului că în urmă cu o săptămână negociatorul Parlamentului European pentru Brexit precizase că garanţiile oferite de Londra privind statutul post-Brexit al cetăţenilor europeni de pe teritoriul britanic sunt insuficiente.

”Obiectivul este de a încheia aceste negocieri cu un acord. Şi nu sunt pesimist în această privinţă”, a declarat Verhofstadt.

Europarlamentarul a atras atenţia că UE şi Marea Britanie trebuie să ajungă cât mai rapid la un consens şi să rezolve problemele majore în negocierile pentru Brexit, precum ”factura” pe care Londra va trebui să o achite sau drepturile cetăţenilor UE din Regatul Unit.

Reprezentanţii Bruxellesului şi Londrei negociază în prezent condiţiile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. În etapa a doua a negocierilor vor fi stabilite viitoarele relaţii bilaterale. Negociatorul european, Michel Barnier, a explicat că liderii UE vor decide în cursul reuniunii din 14-15 decembrie dacă există suficiente progrese în negocierile cu Marea Britanie pentru a trece la faza a doua a negocierilor.

Marea Britanie speră să menţină accesul la piaţa Uniunii Europene după Brexit. Liderii UE condiţionează acest lucru de respectarea de către Marea Britanie a principiilor liberei circulaţii a persoanelor, produselor, capitalului şi serviciilor. În plus, Londra va trebuie să contribuie la bugetul UE.