Seismul a avut loc luni la ora locală 09.43 (00.43, ora României) în sud-vestul Oceanului Pacific, la o adâncime de 10 kilometri.
Epicentrul a fost la 82 de kilometri est-nord-est de Tadine (Insula Mare, Arhipelagul Noua Caledonie), la 249 de kilometri est-nord-est de oraşul Nouméa, capitala teritoriului francez Noua Caledonie şi la aproximativ 1.200 de kilometri est de coastele Australiei.
Centrul de alerte tsunami din Oceanul Pacific a emis o avertizare privind riscul producerii unui val destructiv în zone de coastă aflate inclusiv la distanţe de până la 300 de kilometri de epicentru.
Magnitudinea iniţială a seismului produs la adâncimea de 10 de kilometri a fost de 7,3 grade, revizuită ulterior la 7,0. Seimsul a fost precedat şi succedat de mai multe cutremure, inclusiv cel puţin două cu o magnitudine de peste 6 grade, ambele produse cu doar câteva ore înainte de seismul de 7.0 grade.
Există risc de tsunami inclusiv în Arhipelagul Vanuatu, aflat aproximativ 500 de kilometri depărtare.
Centrul de alerte tsunami din Oceanul Pacific a avertizat că valurile s-ar putea ridica cu până la un metru peste nivelul normal în unele părţi din Noua Caledonia, iar valuri mai mici sunt aşteptate în Vanuatu.
Autorităţile din Vanuatu au recomandat populaţiei din regiunea sudică să plece din zonele de coastă şi să se refugieze pe teren mai înalt.
Agenţia de protecţie civilă din Noua Caledonie anunţat că nu s-a decis evacuarea imediată a populaţiei.
Autorităţile din Australia, statul american Hawaii şi Noua Zeelandă au transmis că nu există vreo ameninţare privind un tsunami în cazul zonelor de coastă din aceste state.