„Avem două chestiuni pe care le-am ridicat în şedinţa Comisiei reunite de Buget, finanţe şi industrie, motiv pentru care s-a şi amânat dezbaterea. Aceste două chestiuni se refereau la clarificarea perioadei în care prevederile fiscale rămân neschimbate şi plafonul de preductibilitate fiscală. ALDE consideră că legea trebuie să se conformeze legii petrolului, perioada de 30 de ani se poate prelungii o singură dată pe o perioadă de 15 ani şi nu cum e în varianta din Senat prelungiri multiple. Evaluările noastre arată că în această formulă statul român câştigă mai mult de jumătate din ceea ce se obţine câştig. Aş vrea să înlătur suspiciunile că această lege dezavantajează statul român”, a afirmat vicepreşedintele ALDE, Varujan Vosganian, la finalul Biroului Politic al partidului care a avut loc joi la Parlament.
Acesta a precizat că ALDE a susţinut de la început demararea exploatărilor pe platforma maritimă a Mării Negre.
„ALDE susţine de la bun început atragerea de investiţii şi demararea exploatărilor pe platforma maritimă a Mării Negre. De altfel, noi, după ce legea a fost votată în Parlament şi trimisă spre promulgare, am şi expus punctul nostru de vedere care prevedea completarea legii”, a adăugat Vosganian.
Preşedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu (PSD), a anunţat în timpul dezbaterilor pe proiectul Legii offshore că a hotărât, în urma discuţiei purtate cu Liviu Dragnea, amânarea adoptării pentru săptămâna viitoare, aceasta fiind „o săptămână de studiu”. Acesta a susţinut că forma finală a proiectului de lege, care stabileşte exploatarea gazelor din Marea Neagră, va fi discutată săptămâna viitoare.
Senatul a adoptat, luni, Legea offshore, care stabileşte modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, proiectul fiind adoptat cu noi amendamente. Iniţiativa legislată a fost adoptată în urmă cerererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.
Raportul comun al Comisiei economice şi pentru energie ale Senatului adoptat ulterior în plenul forului superior al Parlamentului, introduce noi modificări ale Legii offshore. Unul dintre amendamente prevede că pe durata acordurilor petroliere sunt îngheţate taxele şi redevenţele companiilor, neputând fi mărite, astfel că modificarea aduse stabilitate companiilor petroliere, primind garanţia că taxele şi impozitele nu vor fi mărite. O altă modificare se referă la triplarea deducerilor pe investiţii a companiilor.
Printre modificările adoptate se numără şi amendamentul privind titularii de acorduri petroliere.
„Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, inclusiv pe durata oricăror prelungiri subsecvente nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a prezentei legi.” Amendamentul a fost înaintat de Şerban Nicolae şi Marin Gheorghe, senatori PSD.